El comerç de Gaietà Vínzia, indignat pels retards de les obres al carrer

L'Ajuntament assegura que la reforma estarà acabada per a la primera quinzena de març

Societat, Economia

El comerç de Gaietà Vínzia, indignat pels retards de les obres al carrer
El comerç de Gaietà Vínzia, indignat pels retards de les obres al carrer

Els retards en les obres de reforma d'un tram del carrer Gaietà Vínzia, un dels principals eixos comercials de la ciutat, està provocant les queixes de molts dels botiguers de la zona que es mostren "indignats" per l'afectació que els està suposant en els seus negocis.

A principis de setembre, l'empresa Ibergestión Construcciones y Obras, SA iniciava les obres per substituir els paviments del carrer Gaietà Vínzia, entre Jaume I i el carrer Saragossa, uns treballs que tenien una durada prevista d'uns quatre mesos segons el contracte d'adjudicació. Ara, segons fonts municipals, s'espera que, "si no surt cap imprevist", les obres estiguin enllestides durant la primera quinzena del mes de març.

Les causes dels retards

De moment, les obres acumulen gairebé dos mesos de retard, causats, segons l'Ajuntament per diferents motius com la campanya de Nadal, el temporal Glòria, o problemes de subministrament. Algunes fonts, a més, apunten a "diferències econòmiques" entre l'empresa Ibergestión i l'Ajuntament. Sigui com sigui, després d'aturar les obres sobre el 20 de desembre per la campanya de Nadal –una decisió que segons els comerços consultats es va prendre de manera "unilateral" per part de l'Ajuntament– els treballs no es van reprendre fins a principis de febrer. "Van estar durant més d'un mes aturades; era desesperant perquè ningú ens informava del que estava passant, ens havíem d'assabentar preguntant als obrers", assegura Anabel López, de la Bijuteria Crit i presidenta de l'associació de comerciants de Gaietà Vínzia. Precisament, una altra de les queixes dels botiguers és la sensació de desinformació durant tot el procés. "No ens hem sentit acompanyats perquè no hem tingut prou informació", opina Elisabet Pou, de la floristeria L'Orquídia.

Afectació als negocis

"Sabíem que les obres afectarien però això s'està allargant massa", considera Borja García de la cafeteria Bracafé, qui assegura que la facturació en el cas del seu negoci ha baixat un 50%. "Això és un negoci familiar i hi ha unes despeses a les quals estem fent front tirant d'estalvis. Ens van dir que durarien uns tres mesos i mig i sabíem que ens afectaria i ho acceptes però al final ens tirarem sis mesos i això hi ha negocis que potser no ho poden aguantar", diu García. De fet, un dels establiments del carrer, Peixos Bonamar ha abaixat la persiana. "Personalment ens ha afectat ja en tres campanyes importants com són Tots Sants, Nadal i el dia dels enamorats", explica la responsable de la floristeria molletana.   

Una altra de les preocupacions d'alguns comerciants és la pèrdua de zona blava per a aparcament. "Vínzia és un carrer molt transitat i tenim clients que vénen de fora de Mollet. Si no se'ls dona alternatives per aparcar deixaran de venir", opina la presidenta de l'associació de botiguers. López també es mostra preocupada per la segona fase d'obres a la via. "Han fet la meitat del carrer i s'haurà d'acabar però ara mateix els negocis no estan en disposició de fer front a unes altres obres. Ens hauran d'informar molt bé de com es farà", demana.

Els comerciants afectats, que no amaguen el descontentament amb l'Ajuntament, estudien poder reunir-se i fer algun tipus de reclamació conjunta al consistori. "No es poden acabar les obres i que sembli que hi ha hagut una gestió perfecta", creu Borja García.

Des de l'Ajuntament argumenten que "és una obra complexa perquè és un espai molt gran però quan l’obra finalitzi serà un espai molt amable i sostenible, que potenciarà el sector comercial del carrer", apunten.

Edicions locals