Síndrome de Down i transformisme al darrer curt de Dani Seguí, 'ROCky'

El director molletà ha preestrenat aquest curtmetratge inclusiu, en què es potencien les capacitats d'un jove amb Síndrome de Down

Cultura

En una sala de cinema a casa per a una quinzena de persones
En una sala de cinema a casa per a una quinzena de persones

Sergio Carrillo

Així com el reconegut director Salvatore –a Cinema Paradiso– va apassionar-se per la cinematografia a partir de la feina de projectista de l'Alfredo –tot un pare per a ell–, Dani Seguí es va enamorar del setè art gràcies al seu avi, qui "va ser projectista de cinema durant més de 50 anys al teatre principal de Maó", recorda Seguí.

Aquest cinèfil i director, nascut a Menorca i veí de la capital baixvallesana des de fa dues dècades, va preestrenar a finals de gener el seu tercer curtmetratge. Es tracta de ROCky –on apareixen actors de la talla de Mònica Van Campen i Lolo Herrero– que presenta una trama escrita per "trencar barreres". "Per què un nen amb Síndrome de Down no pot fer una actuació? Per què no pot ser transformista?", es pregunta el director.

En Roc –interpretat pel Carlos Garcia– és un jove amb Síndrome de Down molt fan del musical americà The Rocky Horror Picture Show (1975) que vol fer un playback d'un número musical d'aquesta pel·lícula. "Això comporta disfressar-se amb corsets i plomes, i la directora de l'institut no ho veu amb bons ulls", explica Seguí. Els companys i la família, però, es bolcaran per ajudar-lo a fer la seva funció.

La productora de ROCky, AS Cinema –a càrrec de Seguí i d'Eric Abad–, defineix el curt com "un projecte inclusiu on les capacitats del protagonista no tindran límits".

Una feina de visibilització

Durant el festival Preview del Prat de Llobregat del 2018 –en què Seguí va endur-se un premi pel seu segon curtmetratge, A mitges–, el director va retrobar-se amb Toni Garcia, amb qui havia treballat fent storyboards de sèries d'animació de BRB. "El Toni és molt conegut al Prat i era un dels responsables del Preview", diu Seguí, qui afegeix: "Jo ja tenia la història de ROCky escrita, però em faltaven els protagonistes. I se'm va ocórrer proposar-li al seu fill, el Carlos, si em feia de protagonista". Inicialment no havia plantejat que el protagonista tingués Síndrome de Down, però va trobar que "això donava un plus a l'hora de fer una història molt més social".

Un fotograma del film, amb Mònica Van Campen i Carlos Garcia | AS Cinema

En aquest sentit, Seguí admet que "fer l'actuació de The Rocky Horror Picture Show ja és polèmic", però el fet que el protagonista tingués Síndrome de Down "encara la feia molt més polèmica, perquè hi ha gent que no acaba d'entendre com funcionen les capacitats diverses que té el protagonista".

Quan Seguí va decidir que el Carlos fos el protagonista, va portar el guió a la Fundació Catalana de Síndrome de Down "perquè el miressin i fessin alguna esmena". El director tenia clar que el curt "havia de ser prou sensible perquè la gent ho entengués, i el més professional possible per no caure en la llàgrima facileta".

I sobre la feina amb el Carlos, Seguí afirma que van haver de "fer unes planificacions diferents" i es van haver d'adaptar a ell, "però no va ser més difícil que rodar amb un altre actor". El molletà també recorda entre riures que el Carlos aviat va agafar "fusta d'estrella". "La primera toma que vam fer va ser a les 16 h i li vam dir de fer-ne una altra per tenir més material. I ell va respondre: 'No, no. Si aquesta ja està bé, per què hem de tornar a rodar? Jo he quedat aquesta nit per sopar'. I eren les quatre de la tarda", riu Seguí.

Amb tot, el protagonista de ROCky "està molt emocionat" per aquesta primera experiència com a actor, segons Seguí, qui també destaca que en el film hi surt d'extra la parella del Carlos, la molletana Marina Alcaide.

Del Prat, una ciutat que aposta pel cinema, als festivals d'arreu del món

ROCky s'ha enregistrat íntegrament al Prat de Llobregat, perquè és una ciutat on "es donen moltes subvencions i ajuts" per a projectes cinematogràfics, diu Seguí. De fet, el director assevera: "No he trobat mai una ciutat que inverteixi tant en cinema, art i cultura com el Prat".

Dani Seguí, en un dels cartells promocionals de 'ROCky' | AS Cinema

A Mollet, però, Seguí no s'ha trobat les mateixes facilitats: fa uns anys va intentar rodar A mitges a Can Gomà, però "va ser molt complicat" perquè li demanaven diners. "Ho entenc", diu Seguí, "però igual que vam aconseguir amb altres ajuntaments rodar de forma gratuïta, podria haver passat aquí". I clou: "Penso que Mollet té una gran mancança cinematogràfica i cultural, i hi ha gent molt bona com Neus Ballús o Josep Maria Pou".

Ara arrenca el recorregut de ROCky arreu dels festivals de cinema d'arreu del món. Seguí ja va presentar els altres curts a uns 400 festivals i va aconseguir estar seleccionat en una quarantena. En aquest cas, el festival més important al qual es presentarà és el de Cannes, però també vol participar en altres més pròxims com el FIC-CAT (Roda de Berà) o el de Menorca (a la ciutat del director).

Edicions locals