L'Ajuntament demana mig milió d'euros a Europa per innovar en la recollida i gestió de residus

El ple municipal aprova per unanimitat la petició al fons FEDER

Societat

L'Ajuntament de Mollet demanarà a la Unió Europea una subvenció per poder incorporar innovacions en la recollida i gestió de residus a la ciutat. En concret, se sol·licitarà mig milió d'euros al Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

El ple va aprovar per unanimitat la sol·licitud d'ajuts dins el programa de Compra Pública d'Innovació, que gestiona la Generalitat i que impulsa la planificació i la implementació progressiva de compres que promoguin la innovació, mitjançant el cofinançament amb fons europeus. Amb aquest instrument, les administracions poden demanar productes i serveis que no existeixen al mercat, fet que obliga les empreses a innovar per proposar noves solucions que permetin millorar els serveis públics.

En el cas de Mollet, la regidora d'Economia, Mireia Dionisio, avançava que l'objectiu és implantar sistemes en matèria de residus i reciclatge, que ajudin a prevenir la generació de brossa i a augmentar el nivell de recollida selectiva. "Cal aprofitar els ajuts que s'ofereixen per aconseguir que Mollet sigui una ciutat amb residu 0", deia durant el ple la regidora, qui afegia que "ara caldrà esperar a veure si som adjudicataris d'aquest ajut".

Durant el debat del punt, el regidor d'Ara Mollet ERC MES, Oriol López, va avançar algunes de les propostes que es feien en la petició d'ajuts, entre les quals, l'extensió de la recollida de residus porta a porta als comerços amb altres fraccions que no siguin només paper i cartró; l'habilitació d'illes emergents de contenidors, i el foment de l'autocompostatge. També hi ha sobre la taula la possibilitat d'implementar una prova pilot amb un sistema d'identificació d'usuaris dels contenidors i un sistema de tancament dels mateixos, una mesura que, segons els experts, pot ajudar a aconseguir un grau elevat de separació en origen i disminuir els nivells de generació de residus.

La petició dels ajuts va ser aprovada per unanimitat. Iván Garrido, de Cs, valorava el fet que sigui una mesura per millorar els serveis públics i, per la seva part, la portaveu de Mollet en Comú, Marina Escribano, destacava la importància de la sensibilització de la ciutadania. "La complicitat dels veïns és bàsica i per això és important la seva participació en aquests projectes", deia.

Edicions locals