La PAH atura per tercera vegada el desnonament d'una família del barri de Can Borrell

Reclamen a la Generalitat que aquesta família es pugui acollir a la taula d'emergència habitacional, com a víctima de violència masclista

Societat

Ana Mejías i Hanane abraçant-se després que els Mossos hagin marxat de l'edifici
Ana Mejías i Hanane abraçant-se després que els Mossos hagin marxat de l'edifici | S.C.

Sergio Carrillo

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) conjuntament amb veïns de la ciutat han aconseguit aturar aquest dimarts al matí el desnonament d'una família al carrer Francesc Layret, al barri de Can Borrell.

Dos agents dels Mossos d'Esquadrada hi han assistit a les 11.30 h per efectuar el desnonament, que no s'ha efectuat en trobar-se amb més d'una desena de persones a la porta.

Des de fa gairebé tres anys, la Hanane i els seus tres fills menors d'edat viuen en aquest pis públic, de propietat de l'Institut Català del Sòl (Incasòl), que el va ocupar després d'haver patit violència de gènere.

En aquest sentit, Ana Mejías, membre de la PAH molletana, ha assegurat que aquella ocupació es va portar a terme perquè "no tenien una alternativa habitacional". Aquest ja ha estat el tercer intent de desnonament a la Hanane i els seus fills, i ara per ara encara no tenen data de quan hi haurà una nova ordre judicial per intentar tirar endavant el desnonament.

Mejías ha apuntat també que l'objectiu de la PAH en aquest cas era que el desnonament no reeixís "fins que l'administració li doni una solució a aquesta família, perquè el dret a l'habitatge és un dret fonamental recollit als Drets Humans". A més, ha afirmat que "el govern de la Generalitat està incomplint el dret a l'habitatge", ja que "no vol incloure a aquesta dona en la taula d'emergència habitacional, perquè està ocupant un habitatge d'Incasòl". Tenint en compte que un dels targets a qui la Generalitat adreça aquest reallotjament d'emergència són les dones en situació d’exclusió residencial per violència masclista, la representant de la PAH no entén que el fet que estigui ocupant un pis de l'Incasòl "sigui una raó per no donar-li una solució".

Per tot plegat, Mejías ha conclòs que la Hanane, "a més de ser víctima de la violència masclista, és víctima de la violència institucional, que la deixa fora per una qüestió de burocràcia".

'Vivienda por derecho'

Aquest dimarts, a més, la PAH ha presentat a Madrid la campanya Vivienda por derecho, per exigir al govern d'Espanya l'aplicació de les mesures necessàries per posar fi als desnonaments i garantir el dret a l'habitatge.

Sobre aquesta campanya, Mejías ha destacat algunes de les mesures més importants que reclamen al govern de l'Estat: "Que s'aturin tots els desnonaments sense alternativa habitacional"; que la moratòria a les execucions de desnonaments en l'àmbit hipotecari, que afecta les famílies més vulnerables, "s'ampliï en temps i en casuística, i, per tant, que també hi entrin els desnonaments per ocupació i lloguer"; i "que hi hagi una obligatorietat de renovar els lloguers socials, que estan deixant milers de famílies al carrer".

I també s'ha adreçat al govern del PSC i d'Unidas Podemos: "No es pot prometre des de l'oposició, i ara no tenir sobre la taula cap mesura clara per defensar el dret a l'habitatge". "És increïble que un govern que es fa dir d'esquerres i progressista no tingui cap mesura per pal·liar el problema del dret a l'habitatge".

Edicions locals