Més d'un centenar d'empreses del Baix Vallès, al directori per a la internacionalització de la indústria

La Generalitat ha presentat aquesta eina digital que vol impulsar el comerç a l'exterior de les empreses catalanes

Economia

| Aj. Parets

El Departament d’Empresa i Coneixement ha creat el primer directori d’empreses industrials de Catalunya amb l’objectiu d’impulsar la internacionalització del teixit industrial català. Es tracta d’una plataforma digital anomenada Catalonia Industry Suppliers que conté informació de 3.000 empreses industrials que operen a Catalunya, un centenar d'aquestes al Baix Vallès, per facilitar-ne la connexió internacional i que esdevinguin proveïdores d’empreses de tot el món.

La creació d’aquest directori, desenvolupat per la Direcció General d’Indústria a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa-, deriva de les actuacions contemplades al Pacte Nacional per a la Indústria. Ha estat presentat aquest dilluns a la seu d’ACCIÓ per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya.

Durant la presentació del nou directori, la consellera Chacón ha destacat que es tracta d’una “eina que permetrà visualitzar les empreses industrials catalanes a escala global, adreçada sobretot a fabricants, importadors o inversors internacionals perquè trobin de manera ràpida quines són les oportunitats que tenen de treballar amb empreses catalanes”.

La titular d’Empresa i Coneixement ha explicat que l’objectiu de la plataforma és “donar a conèixer les empreses que produeixen a Catalunya i promoure, així, la indústria del país a escala internacional”. Chacón també ha animat el teixit empresarial industrial català ha adherir-se a la plataforma perquè “guanyin visibilitat i aconsegueixin noves oportunitats de negoci internacionals”.

Per la seva banda, la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, ha explicat les característiques de la plataforma, “una eina intel·ligent i pionera al nostre entorn i l’única d’aquestes característiques que inclou un cercador per aplicacions i no només per productes”. Villarroya ha explicat que es treballarà “perquè el nombre d’empreses incloses a la plataforma creixi i per actualitzar contínuament la informació de les que hi són presents”

El nou directori industrial té registrades actualment 3.066 empreses catalanes industrials i exportadores que tinguin més de 10 treballadors i facturin a partir de 2 milions d’euros. La plataforma proporciona un cercador intel·ligent en anglès que permet trobar tant empreses com productes industrials específics segons paràmetres com el sector, la mida de l’empresa o la seva localització, entre d’altres. De fet, el ‘Catalonia Industry Suppliers’ classifica els proveïdors industrials en 35 sectors i inclou un llistat de més de 32.200 productes i serveis que s’aniran actualitzant i ampliant periòdicament.

El perfil de les empreses industrials catalanes

Cadascuna de les 3.066 empreses identificades disposa d’una fitxa amb informació com el sector de la seva activitat, els productes que fabrica i les seves aplicacions, la descripció de la seva activitat i el llistat de plantes productives, entre altres dades. La totalitat d’aquestes empreses són exportadores (de mitjana, venen el 45% de la seva facturació a altres països) i gairebé el 20% té filials a l’estranger. A més, prop de la meitat tenen una facturació d’entre els 5 i els 50 milions d’euros i el 60% té una plantilla de 10 a 50 treballadors. Pràcticament la totalitat de les empreses (el 94%) tenen més de 10 anys de vida. Un altre dels requisits per incloure aquestes empreses és que tinguin plantes productives a Catalunya i, de fet, se n’han localitzat gairebé 3.600 i l’11% en té més d’una.

A nivell territorial, el 20% de les plantes productives estan situades al Vallès Occidental, seguit del Barcelonès (13,5%), el Baix Llobregat (12,2%) i el Vallès Oriental (11,3%). En concret, del Baix Vallès hi ha més d'un centenar presents. El municipi amb més indústries incloses al directori és Parets del Vallès (32) seguit de Mollet i Montornès (amb 20 cadascun), Martorelles i la Llagosta (18 cadascun), Montmeló (13) i Sant Fost (6).

A la demarcació de Barcelona, la majoria de plantes productives són de maquinària i equipament (19,6%), química i plàstics (13%), metalls i metal·lúrgia (10,2%), paper i packaging (8,8%) o automoció (6%).

Edicions locals