La sarsuela de Mollet arriba al seu 30è aniversari

El Fòrum Abelló celebra els seus trenta anys amb la representació 'Los Gavilanes'

Cultura

Fòrum Abelló celebra els seus 30 anys d'història
Fòrum Abelló celebra els seus 30 anys d'història

Fa ja trenta anys que un grup de persones defensen la sarsuela a Mollet com una expressió artística, que uneix diferents disciplines com el teatre, la música i, sovint, la dansa.

Així, la ciutat ha tingut el luxe de gaudir d'una companyia pròpia de sarsuela, actualment anomenada Fòrum Abelló, en honor al local d'assaig que van tenir a l'Escola Joan Abelló. Per tal de celebrar-ho, representaran Los Gavilanes el 22 de març al Teatre Municipal de Can Gomà.

L'entitat va tenir els seus orígens a principis dels anys noranta, quan un grup de pares i mares de l'Escola Montseny van crear una coral. Poc després es van interessar pel gènere i, a un antic local de l'avinguda Burgos, 11 (a l'actual plaça Joan Abelló).

Al cap d'un any, un grup de mares i pares de l'Escola Abelló també es van començar a interessar-se i van formar també una coral. Es van reunir i van començar a remenar partitures i llibrets de sarsueles, entre els quals es trobava Los Gavilanes de Jacinto Guerrero, la primera posada en escena de la Companyia de Sarsuela de Mollet, on estaven integrades les dues corals. L'obra va ser interpretada per Isabel Cano, Joan Antoni Salom, Anna Soley, Víctor Yánez, Carmen Andrés, Carmen Castaño, José Antonio Pinedo, Pedro Castaño i Enriqueta Bert, amb la direcció musical d'Enriz Azuafa i l'escenografia de Marta Busquets.

"A l'inici érem uns 40 socis, ja que vam fer extensiva la proposta sarsuelística a altres corals de la ciutat, com la formada per l'Escola Abelló", explica Joan Antoni Salom, baríton i un dels fundadors de l'entitat. Amb tot, com ara, els muntatges implicaven una setantena de persones, a més de l'orquestra.

Desenvolupament de la companyia Ciutat de Mollet

Des dels seus inicis, la companyia es va vincular amb la Banda de Joves Músics de Mollet (actual Associació de Músics Pau Casals), ja que "comptaven amb els seus instruments de vent per a la música en directe, i només llogàvem els instruments de corda", explica Salom. A més, juntament amb l'Associació de Veïns de Plana Lladó, van fer una coral i es van integrar a la Banda de Joves Músics, sobretot amb els instruments de percussió.

Durant molt temps, la companyia de Sarsuela, que va passar a dir-se Ciutat de Mollet, va formar part de l'Associació Cultural Pau Casals, on també hi era la Banda.

Actualment, l'entitat rep el nom de Fòrum Abelló. Associació Musical Sarsuela de Mollet, i li van posar després que les dues entitats decidissin desvincular-se formalment fa prop de set anys, malgrat que encara segueixen col·laborant. De fet, Fòrum Abelló treballa molt sovint amb altres entitats de la ciutat, com l'Esbart Dansaire de Mollet, i foranes, com la companyia MilNotes de Granollers i la Coral Camins de les Franqueses.

Salom valora de manera molt "positiva" aquests trenta anys de la companyia, ja que "la idea inicial va continuar i es van poder realitzar moltes obres i representacions".

Activitats per commemorar l'aniversari

L'any 92, van representar la primera obra de la companyia, anomenada Los Gavilanes. Per tal de celebrar el 30è aniversari, l'entitat representarà la mateixa obra vint-i-vuit anys després. Tindrà lloc el 22 de març al Teatre Municipal de Can Gomà i comptarà amb el repartiment inicial. "La diferència entre la representació de l'any 92 i la que es representarà ara és que ara no ens haurem de maquillar" subratlla Salom, qui va afirmar que "els personatges que surten a l'obra són de mitjana edat i això ara no farà falta".

A més, la companyia està preparant una exposició cap al mes d'abril per donar a conèixer l'entitat i on s'exposaran materials com cartells, vídeos o fotografies commemorant aquests trenta anys d'història.

Edicions locals