Elías Argüello presenta un retrat del Mollet de la Segona República

L'exprofessor molletà ha publicat la novel·la 'El dolor de los recuerdos' ambientada entre el 1931 i el 1939

Societat

Argüello i Suárez durant l'acte a l'Ateneu Gran
Argüello i Suárez durant l'acte a l'Ateneu Gran | Laura Ortiz

Laura Ortiz

L'arribada de la Segona República va ser una glopada d'aire fresc i d'esperança per a la classe obrera però el cop militar del 1936 va trencar el somni de molts d'ells. Aquest és el context històric de la novel·la El dolor de los recuerdos, d'Elías Argüello Alonso, exprofessor de l'IES Gallecs que presentava dilluns a l'Ateneu Gran de la mà del Centre d'Estudis Molletans.

 

La Pelleria, Can Fàbregas, Can Mulà, la Farinera Moretó, l'alcalde Feliu Tura... són alguns dels personatges i escenaris en què s'ambienta la novel·la, que recull la història de les diferents generacions d'una família d'esquerres, els seus patiments i les seves vicissituds des de la proclamació de la Segona República fins a la fi de la Guerra Civil.

La trama comença a Burgos, a Peones de Amaya, poble natal de l'autor, una població agrícola sota el jou dels terratinents d'on és la família protagonista, que, més endavant, es traslladarà a Mollet amb l'esperança d'una vida millor. "És el somni de canviar una societat ancorada en el passat, un somni que dura uns anys fins que la dreta de Franco i companyia acaba amb ell", diu l'autor.

L'autor de la novel·la, editada per Círculo Rojo, ha comptat amb l'assessorament de la historiadora molletana, Maria Àngels Suárez, que va coincidir amb l'autor com a professora a l'institut. "Els fets que es relaten i envolten la tramasón reals, l'únic inventat són els personatges", assegura Suárez sobre el relat, un retrat dels temps en què els treballadors i obrers van prendre consciència de classe.

Edicions locals