Pimec alerta que si la situació s'allarga pot tenir "efectes econòmics importants"
Joan Carles Basi afirma que el mes que ve serà clau per veure l'impacte del coronavirus
Algunes empreses, especialment del sector químic i de l’electrònica de components, han començat a notar la falta de subministraments. Des de Pimec, el seu delegat al Vallès Oriental, Joan Carles Basi, explica que actualment hi ha “més preocupació que no pas un problema real d’abastiment”, ja que la majoria d’empreses treballen amb comandes planificades a diversos mesos vista.
“De moment hi ha una relativa normalitat”, diu Basi, qui assegura que “el pròxim mes i mig serà clau” per veure l’impacte de la malaltia. “Si la situació s’allarga més d’un mes sí que hi haurà efectes importants”, diu Basi. El delegat de Pimec assenyala, però, que tota aquesta situació “pot tenir un efecte col·lateral positiu”, que és que les empreses deixin de concentrar totes les seves importacions en un sol territori, reparteixin el risc i busquin alternatives de compra de subministraments més locals.
Risc d'ajustaments de plantilla
Des de CCOO, en canvi, alerten que aquesta situació pot arribar a comportar expedients de regulació d’ocupació (ERO). Davant d’això, el secretari general de CCOO al Vallès Oriental, Maresme i Osona, Gonzalo Plata, reclama que qualsevol mesura d’aquest tipus sigui fruit de la negociació col·lectiva i que, en tot cas, siguin ajustaments temporals que permetin una recuperació d’hores més endavant. “Demanem que no es prenguin mesures traumàtiques davant una davallada puntual dels subministraments, sinó flexibilitat; tot el que ara quedi aturat sortirà més endavant”, diu Plata. Per això des del sindicat demanen "adaptar el calendari laboral, redistribuir la jornada laboral i acordar borses horàries per tal de flexibilitzar i adaptar la situació a les necessitats productives". Pel que fa als treballadors que puguin estar en aïllament preventiu com els qui s’han contagiat del virus, Plata recorda que es consideren en incapacitat temporal equivalent “a una baixa laboral per accident de treball”. Plata demana actuar amb previsió davant d’un previsible repunt les pròximes dues setmanes i reduir, en la mesura del possible, tots els viatges, desplaçaments i reunions presencials a les empreses així com recomana el teletreball en les eines de caràcter administratiu i de serveis. Tot i aquesta “contenció necessària”, també demana “sentit comú” davant d’una situació d’“anormalitat” com l’actual: "Cal evitar l'alarmisme", conclou.