Pimec alerta que si la situació s'allarga pot tenir "efectes econòmics importants"

Joan Carles Basi afirma que el mes que ve serà clau per veure l'impacte del coronavirus

Societat

Pimec alerta que si la situació s'allarga pot tenir "efectes econòmics importants"
Pimec alerta que si la situació s'allarga pot tenir "efectes econòmics importants"

Algunes   empreses, especialment del sector químic i de l’electrònica de  components, han començat a notar la falta de subministraments. Des de Pimec, el seu delegat al Vallès  Oriental,  Joan  Carles  Basi,  explica que actualment hi ha “més preocupació que no pas un problema real d’abastiment”, ja que la majoria d’empreses treballen amb comandes planificades a diversos mesos vista.

“De  moment  hi  ha  una  relativa  normalitat”, diu Basi, qui assegura que “el pròxim mes i mig serà clau” per veure l’impacte de la malaltia. “Si la situació s’allarga més d’un mes sí que hi haurà efectes importants”, diu Basi. El delegat de Pimec assenyala, però,  que tota aquesta situació “pot tenir un efecte col·lateral positiu”, que és que les empreses deixin de concentrar totes les seves importacions en un sol territori, reparteixin el risc i busquin alternatives de compra de subministraments més locals.

Risc d'ajustaments de plantilla

Des de CCOO, en canvi, alerten que aquesta situació pot arribar a comportar expedients de regulació d’ocupació (ERO).  Davant d’això, el secretari general de CCOO al Vallès Oriental, Maresme i Osona, Gonzalo Plata, reclama que qualsevol mesura d’aquest tipus sigui fruit de la negociació col·lectiva i que, en tot cas, siguin ajustaments temporals  que  permetin  una  recuperació  d’hores més endavant. “Demanem  que  no  es  prenguin mesures traumàtiques davant una davallada puntual dels subministraments, sinó  flexibilitat; tot el que ara quedi aturat sortirà més endavant”, diu Plata. Per això des del  sindicat  demanen "adaptar el calendari laboral, redistribuir  la  jornada  laboral  i  acordar  borses  horàries  per  tal  de flexibilitzar i adaptar la situació a les necessitats productives". Pel que fa als treballadors que puguin estar en aïllament preventiu com els qui s’han contagiat del virus, Plata recorda  que  es  consideren en incapacitat temporal equivalent “a una baixa laboral per accident de treball”. Plata demana actuar  amb  previsió  davant  d’un previsible repunt les pròximes dues setmanes i reduir, en la mesura del possible, tots els viatges, desplaçaments  i  reunions  presencials a les empreses així  com recomana  el  teletreball  en  les  eines de caràcter  administratiu  i  de  serveis. Tot i aquesta “contenció necessària”, també demana “sentit comú” davant d’una  situació   d’“anormalitat” com  l’actual: "Cal evitar l'alarmisme", conclou.

 

Edicions locals