El passadís de La Marineta s'omple de maranyes juvenils

Els alumnes de secundària del Centre d'Estudis Mollet i l'artista Susana Malagón són els creadors de 'Maranyes'

Cultura

Dimarts van passar els 90 creadors per la mostra
Dimarts van passar els 90 creadors per la mostra | S.C.

Sergio Carrillo

Dimarts al migdia va ser el dia en què els alumnes de primer, segon i tercer d'ESO del Centre d'Estudis Mollet, i creadors de Maranyes, van assistir a La Marineta per contemplar l'obra. Uns noranta alumnes van participar durant diverses setmanes en un taller a La Marineta, que va anar a càrrec de l'artista i professora molletana Susana Malagón, i a partir del qual ha sorgit aquesta escultura conjunta.

El primer pas per fer-la va ser "escriure una llista de deu o més coses bones i dolentes que ens havien passat a la vida", segons va explicar Clara Encinas, alumna de segon d'ESO. Tot seguit, els alumnes van haver d'ordenar per anys els diferents ítems que havien redactat i fer un gràfic. "Si era una cosa bona, havíem de pujar la línia del gràfic, i si era una cosa dolenta, l'havíem de baixar", va explicar Encinas.

A continuació va arribar el torn de fer les escultures. "La Susana ens va donar filferro i vam fer el gràfic amb aquest material. Després el vam rodejar amb cinta de pintor per fer-lo més gros, i vam posar-li una espècie de cotó i una barreja de cola perquè es quedés solidificat", va exposar Marta Rodríguez, també alumna de segon d'ESO.

La mostra, per tant, consta d'una norantena d'escultures –una per alumne– fetes amb filferro, cinta de pintor, waipe, cola blanca i aigua, que es poden veure al passadís extern de La Marineta i que s'entrellacen entre si formant grans maranyes. Així ho van detallar les dues artistes de segon d'ESO. "Anàvem unint els gràfics de vida amb fils per representar que estem unint les nostres vides", va apuntar Encinas. I Rodríguez va afegir que "si tenia una amiga que ja havia fet la seva vida, podia agafar un cordill i unir-lo amb la seva obra per mostrar una connexió amb ella".

A més d'un treball artístic, Maranyes també té un altre objectiu adreçat als adolescents que l'han creat. "Fer-los reflexionar de com estan anant les seves vides en aquest egocentrisme adolescent en què es troben", explicava Malagón. En aquesta línia, les dues estudiants van dir que amb el projecte s'han adonat "de les coses bones i dolentes que ens han passat a la vida". Per acabar, Rodríguez va animar els molletans a gaudir de l'obra: "Estaria bé que la gent vingués a veure-la, perquè l'hem fet molta gent en comú i és una mostra molt bonica".

Maranyes es pot visitar a La Marineta fins al 3 d'abril i està emmarcada en la iniciativa Passadissos del centre cultural.

Edicions locals