El govern espanyol ordena el tancament d'hotels i establiments turístics

Molts hotels baixvallesans ja havien decidit tancar per manca d'hostes

Economia

Un dels pocs hotels del Baix Vallès que ha obert aquesta setmana
Un dels pocs hotels del Baix Vallès que ha obert aquesta setmana | B&B

Sergio Carrillo, ACN

El govern espanyol ha ordenat la suspensió de l'obertura al públic dels hotels, càmpings i altres establiments turístics que actualment no tinguin clients allotjats.

Ho ha fet mitjançant una ordre del Ministeri de Sanitat publicada de forma extraordinària dijous al vespre al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) emparant-se en el reial decret que dissabte passat va declarar l'estat d'alarma.

Sanitat ha decretat un termini màxim de set dies per suspendre l'activitat dels allotjaments que no tinguin hostes de llarga durada, però permet que els que sí que tenen gent allotjada segueixin funcionant "sempre que els seus ocupants comptin amb les infraestructures, als seus propis espais habitacionals, per poder dur a terme les activitats de primera necessitat".

L'ordre, que també habilita els governs autonòmics perquè dictin les instruccions necessàries per garantir l'eficàcia del tancament, recorda que el decret d'estat d'alarma ordenava el tancament d'alguns establiments i permetia a Sanitat "modificar i ampliar" la llista original. També argumenta que la concentració de persones en allotjaments turístics, que han de compartir espais comuns, implica "un increment del risc de contagi" del Covid-19. "Resulta necessari, per garantir la contenció de la pandèmia, procedir a suspendre l'obertura al públic d'aquests establiments", conclou.

Molts hotels baixvallesans ja havien tancat

Quan s'ha decretat aquesta suspensió per als establiments turístics, bona part dels hotels baixvallesans ja estaven tancats per manca de clients.

A l'Hotel Porta de Gallecs dimarts hi havia quatre hostes i van decidir tancar l'endemà dimecres. "Millor fer això, perquè els clients no venen", apunten.

L'Hotel Parets va abaixar la persiana una mica abans, dilluns, després que marxés el darrer client.

És també el cas de l'Hotel Can Campa de Montornès i de l'Hostal Serra de Montmeló, que han hagut de tancar els darrers dies pels mateixos motius.

Tanmateix, també hi ha hotels que s'han mantingut oberts, tot i que amb una forta reducció del negoci. El B&B Hotel de Mollet ha continuat obert, però amb només un 5% d'ocupació. Per evitar els contagis entre clients i treballadors, han pres mesures "com no oferir l'esmorzar per no donar menjar processat per nosaltres amb les mans", així com altres mesures higièniques. Fonts de l'hotel informen que la majoria de clients són treballadors.

En la mateixa línia ha continuat obert l'Hotel Montmeló, amb una reducció d'hostes. La gran majoria dels que hi han continuat anant són treballadors. "Normalment estem al 70% d'ocupació i ara estem entre el 30 i el 40%", afirmaven a principi de setmana. A més, "el 90% dels clients són xofers de camions i tràilers de mercaderia o d'alimentació, i també hi ha alguns mecànics". Pel que fa als camioners que s'allotgen a l'hotel montmeloní, fan parada per complir així amb les hores de descans establertes per llei, i prosseguir posteriorment amb el seu trajecte, segons expliquen des de l'Hotel Montmeló.

En aquest cas, havien decidit restringir l'horari d'atenció a només 6 hores al dia i asseguren que pràcticament no hi ha contacte entre els clients i els treballadors. També han pres mesures especials, com "fer una neteja més exhaustiva i amb altres productes, com lleixiu a les baranes" i "posar plàstic a les botoneres dels ascensors", entre d'altres, per evitar els contagis.

Un altre hotel que va arrencar la setmana obert, és el Llagotel, a la Llagosta, tot i que lamentaven que tenien "molt poca ocupació" i que estaven rebent "moltes cancel·lacions".

Edicions locals