Ara Mollet proposa destinar diners de les inversions del 2020 a un pla de xoc pel coronavirus

El grup municipal planteja la modificació del pressupost per poder destinar gairebé 1,3 milions a accions pel Covid-19

Política

El grup municipal Ara Mollet ERC-MES ha proposa un pla de xoc econòmic i social per superar la crisi del coronavirus a nivell local. El grup proposa una modificació del pressupost de l'Ajuntament que permeti destinar gairebé 1,3 milions d'euros a ajuts a famílies i comerços molletans.

Ara Mollet ERC – MES ha analitzat el pressupost aprovat per al 2020 a la ciutat i proposa solucions a curt termini que es podrien finançar a partir d’una modificació de crèdit d'1.278.500 euros provinents sobretot del capítol d’inversions, "ja que es tracta d’una part del pressupost que no afecta directament ni a sous ni a ajudes socials, ni a aspectes bàsics del pressupost municipal", apunten.

"Aquests dies l’Ajuntament de Mollet ha anunciat un seguit de mesures, que compartim, però no ha concretat d’on sortiran aquests diners", diuen. En aquest sentit, Ara Mollet planteja actuar sobre la partida d'inversions del pressupost perquè "aquest 2020 la millor inversió serà la que salva empreses i comerços molletans i la que ajuda les persones i famílies més vulnerables a suportar millor la crisi ocasionada".

En concret, Ara Mollet proposa renegociar el 50% de la partida dedicada al pagament d'indemnitzacions pels terrenys de la Vinyota a pagar en els propers anys per poder obtenir 530.500 €.

També es planteja destinar el 50% de la partida de millores als carrers i espais de la ciutat (d’obres directes i dels 100.000 euros participatius) per aconseguir 220.500 €.

El grup proposa reduir al 50% les partides per al Pla de Mobilitat –que suposaria 132.500 €– i de Gestió energètica (40.000 €).

A més planteja aprofitar el 33,9% de la partida d'Edificis i condicionament d’espais municipals (205.000 €) també per al pla de xoc.

A banda del capítol d'inversions, Ara Mollet també proposa modificacions en partides com la destinada a l'edició del butlletí municipal Els 4 Cantons. En aquest cas planteja que, en el que queda d'any 2020, s'editi només en versió digital, un fet que suposaria un estalvi de  50.000 € en la impressió i  ladistribució.

La supressió de diversos esdeveniments ciutadans també contribuiria a estalviar uns 100.000 €.

Mesures que es proposen

El grup proposa una sèrie de mesures, un paquet de les quals destinades a famílies i impostos, com una línia de subvencions per a l’ajut al lloguer i el pagament d’hipoteques per a persones amb situació de vulnerabilitat o que acreditin la reducció d’ingressos fruit d’una modificació de la seva relació laboral, per arribar allà on no arribin les ajudes d’altres institucions.

També es demana la modificació del calendari fiscal per ajornar la data de pagament d’alguns impostos municipals, com a mínim mentre duri el confinament i els mesos següents, més enllà de les mesures ja anunciades de plans individualitzats per ajornament o fraccionament dels tributs municipals.

Ara Mollet també reclama la supressió de les quotes a serveis municipals mentre no es prestin els serveis, donant suport a les mesures ja preses i ampliant-les a tots els serveis aturats; i la gratuïtat de l’aparcament soterrat de l’Hospital de Mollet mentre duri la crisi d’emergència sanitària.

En relació a l’activitat comercial i el teixit productiu, es demana la gratuïtat de la zona blava durant tot el 2020 per als clients del comerç local; la supressió de la taxa de recollida de brossa comercial tot el 2n trimestre de 2020 per als establiments que tinguin l’activitat tancada prorrogable al 3r en funció de com avancin els esdeveniments, més enllà de la suspensió proposada pel govern durant el tancament; l'exempció del pagament de les llicències de terrasses per tot el 2n trimestre de 2020, més enllà de l’aturada en el cobrament ja anunciada mentre duri l’estat d’emergència; un pla de reactivació econòmica amb incidència directa en el comerç de proximitat; una injecció de diners a l’empresa EMFO per ajudar l’emprenedoria i l’empresariat local; l'avançament del pagament de factures d’autònoms i petits i mitjans comerços que treballen per a l’Ajuntament, i l'eliminació de les taxes als paradistes del mercat setmanal dels dimarts tot el 2n trimestre de 2020, més enllà dels dies en que se suspèn el mercat.

Edicions locals