Més de 4.000 treballadors de la comarca, afectats per un ERTO

El 55,6% de pimes ha previst tramitar un expedient de regulació temporal d'ocupació a la plantilla

Economia

Més de 4.000 treballadors de la comarca, afectats per un ERTO
Més de 4.000 treballadors de la comarca, afectats per un ERTO

Segons les dades de què disposa CCOO del Vallès Oriental, a la comarca s'havien presentat fins dimecres un centenar d'expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), dels quals el sindicat en gestiona uns 60, que afecten més de 4.000 treballadors. La majoria són per causa de força major i corresponen al sector dels serveis –comerç, hostaleria– i la indústria –components de l'automòbil i electrònica de consum, i en menor mesura del sector químic i farmacèutic–.

En el cas dels treballadors afectats per un ERTO, la prestació màxima d'atur serà de 1.098 euros, independentment del salari el treballador anterior a l'expedient, una quantitat que puja fins als 1.254 euros si el beneficiari té un fill i 1.411 euros si en té dos o més. La prestació es calcula en funció de les bases de cotització dels darrers sis mesos a l'ERTO. Pel que fa la prestació mínima, serà de 502 euros per a un treballador sense fills i de 671 amb fills.

Coincidint amb el pic dels ERTO els darrers dies –s'espera un nou pic a partir de l'1 d'abril–, els sindicats alerten d'intents de frau d'algunes empreses per al·legar causes de força major en casos en què no està justificat. "Ens amoïna que s'opti pels ERTO quan hi ha la possibilitat de flexibilitzar les condicions i els horaris; per exemple, fer borses d'hores per recuperar més endavant", diu Gonzalo Plata, secretari general de CCOO a la comarca.

El sindicat també adverteix els empresaris que no poden imposar les vacances de forma unilateral als seus treballadors coincidint amb l'estat d'alarma. "Els treballadors han de poder guardar el seu dret a vacances", diu Plata, qui també destaca que en aquesta situació excepcional també s'han produït noves contractacions en el sector sanitari i de serveis a les persones, encara que sigui a costa de la crisi sanitària.

Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, alerta que el seu departament no acceptarà ERTO que no estiguin plenament justificats per causes relacionades amb el Covid-19. Els més de 30.000 expedients, que afecten 271.000 treballadors a tot Catalunya, han suposat un gran volum de feina per als funcionaris que els tramiten. El silenci administratiu al cap de cinc dies suposa l'autorització dels ERTO, però tot i això assegurava que no permetran que algunes empreses vulguin "aprofitar la situació per a expedients sense justificació".

Gran afectació a les pimes

Pimec, per la seva banda, assegura que el 90% de pimes i autònoms de Catalunya ha patit afectació; un 89,8% del teixit empresarial català està registrant contracció en les vendes o anul·lació de les reserves, un 75% apunta està experimentant tensions de tresoreria i un 33,4% pateix un augment de baixes laboral; un 51,9% ha tancat algun establiment i un 55,6% ha previst tramitar un ERTO a la plantilla.

Joan Carles Basi, delegat de Pimec al Vallès Oriental, explica que la inquietdud més gran es produeix entre els autònoms, ja que "la implantació d'ajuts econòmics va molt lenta". Per a la resta de pimes, assegura que, en general, les produccions del març es poden anar cobrint perquè responen a comandes anteriors; caldrà veure com evolucionen les comandes i els impagaments les pròximes setmanes.

Edicions locals