L'atur es dispara al Baix Vallès i s'incrementa en gairebé 500 persones el març

La UGT denuncia que moltes empreses han optat per acomiadar treballadors en lloc de buscar mesures alternatives

Economia

La crisi del coronavirus dispara les xifres d'atur al Baix Vallès. El mes de març ha tancat amb 7.652 persones desocupades, 491 més que el mes de febrer passat. El sindicat UGT denuncia que moltes empreses han optat per acomiadar treballadors en lloc de buscar mesures alternatives.

Per municipis, Mollet, és el que ha registrat l'increment més alt d'aturats amb 275 persones. La localitat compta ara amb 3.539 desocupats. A força distància de Mollet se situa la Llagosta que ha incrementat la xifra d'aturats respecte al mes de febrer, en 75 persones i té 918 desocupats.

L'augment de la xifra d'aturats ha estat similar a Sant Fost, Parets, Montornès i Montmeló amb 29, 28, 26 i 26 persones més desocupades, respectivament, sent Montornès la que registra el nombre més gran d'aturats (1.114), seguit de Parets (879), Montmeló (472) i Sant Fost (414).

Mentre que a Martorelles la xifra de persones sense feina s'ha enfilat a les 276, 9 més que al febrer. Santa Maria de Martorelles és l'únic municipi de la subcomarca on ha baixat l'atur respecte al mes passat, ho ha fet en dues persones i tanca el mes de març amb 40 desocupats.

L’atur se situa al Vallès Oriental en 22.813 persones, un increment intermensual d’un 4,76% i interanualment d’un 4,92%, amb 1.070 persones més en situació d’atur registrat.

Valoració de la UGT

Des de la UGT denunciem que part d’aquesta pujada de l’atur ve provocada perquè moltes empreses han optat per acomiadar els seus treballadors i treballadores en lloc de fer mesures de flexibilitat interna o ERTO per aquelles que en tinguin causa. El sindicat també denuncia "l’oportunisme i l’abús que per part de moltes empreses s’està realitzant amb la presentació d’ERTOS de força major de manera injustificada, que no responen a les causes que al·leguen, i la falta de coresponsabilitat amb les seves plantilles per superar la crisi".

En aquest sentit, UGT reclama que es faci "una revisió exhaustiva" de tots aquests ERTOs,  per tal que aquelles empreses que han intentat aprofitar recursos públics de manera injustificada, siguin sancionades i hagin de retornar les prestacions rebudes.

A més demanen que s'incloguin en els expedients de regulació d'ocupació per Covid-19 els treballadors i treballadores fixos discontinus perquè "puguin incorporar-se als ERTO en condicions d’igualtat amb la resta de la plantilla i poder-se beneficiar de les mesures extraordinàries", així com el personal d'ETT acomiadats.  

En l'àmbit comarcal, el sindicat demana l'impuls d'un Pla estratègic comarcal, així com mesures per a reduir la contractació precària a totes les administracions i el compromís d'aquestes per a no contractar empreses multiserveis en els seuss públics de contractació. 

 

 

Edicions locals