USOC denuncia Grifols a Inspecció de Treball per 'posar en risc la salut de la plantilla' arran d'una mort per covid-19

El sindicat acusa l'empresa de no aplicar els protocols i lamenta que un treballador hagi perdut la vida

Economia

| Arxiu

Parets del VallèsACN

USOC ha alertat que un treballador de Grifols a Parets del Vallès ha mort per covid-19 i ha denunciat la multinacional a la Inspecció de Treball per posar en risc la plantilla i mostrar "desídia i negligència total" en plena pandèmia.

En un comunicat, el sindicat ha acusat la multinacional d'"incomplir" les mesures de seguretat i de dur a terme accions "gens fiables" per prevenir contagis dins del centre de treball. L'organització sindical assegura que s'ha evitat informar dels possibles positius, que les quarantenes preventives "no han estat correctes en molts casos" i han assenyalat que als treballadors amb personal especialment sensibles se'ls ha denegat la possibilitat de confinar-se.
L'empresa ha continuat treballant des que es va decretar l'estat d'alarma perquè és un fabricant de medicaments i desenvolupa una funció essencial.
 
Segons el sindicat, el primer cas de coronavirus confirmat a la plantilla d'Institut Grífols a Paret del Vallès es va saber el 21 de març i ara ja hi ha quatre infectats al grup. El dia 26 de març els treballadors van ser informats que el primer contagiat havia perdut la vida. Els companys de torn de la persona que havia mort no van ser confinats després de la defunció, assegura el sindicat.

En el document presentant a la Inspecció, expliquen el material de protecció s'ha "racionat setmanalment", "sense donar resposta a les inquietuds" dels treballadors. En aquest sentit, fonts sindicals han afirmat que el nombre de mascaretes de què disposen els treballadors ha passat de cinc a dues al dia.

L'organització també ha criticat que la multinacional farmacèutica especialitzada en plasma i hemoderivats no ha respectat la distància social mínima en "molts departaments" i no ha permès que els treballadors es confinessin de forma preventiva "si no mostraven símptomes". "Molts companys de torn han estat en contacte amb positius i han seguit treballant, sense cap tipus d'inconvenient", denuncien.

Pel que fa a la reubicació dels treballadors en altres àrees, no s'ha tingut en compte ni la formació ni la informació dels seus riscos en el nou lloc que ocuparan i s'ha hagut de reclamar roba adequada, lamenten.

USOC també ha denunciat que les empreses subcontractades encara no han rebut informació sobre els protocols d'actuació davant l'emergència sanitària, tot i haver-ho demanat.

"Per tot això, considerem tot aquest tipus d'actuacions realitzades per l'empresa de desídia i negligència total, en base a la salut de les persones que treballen en un grup empresarial i més quan ha mort un company", sentència la denúncia.

L'empresa, sorpresa per les queixes d'USOC després d'arribar a un acord amb els sindicats fa dues setmanes

L'empresa es mostra sorpresa per les queixes d'USOC i recorda que fa dues setmanes va arribar a un acord amb els sindicats amb l'objectiu d'assegurar la continuïtat de l'activitat farmacèutica i, alhora, garantir la seguretat i la salut de la plantilla. "La col·laboració entre els sindicats és constant; a hores d'ara, els treballadors són el més important per la companyia", afirma Grifols. L'acord al qual es va arribar el passat 19 de març inclou mesures com la promoció del teletreball, la creació de dos grups de treball per garantir la producció i evitar contagis o la instauració d'una borsa d'hores flexible a recuperar durant els pròxims quatre anys per aquells departaments on la producció no sigui urgent.

"Des de l'inici de la pandèmia hem pres les mesures necessàries per garantir la seguretat del nostre equip humà, tants en els nostres centres de treball corporatius com en les àrees de producció", ha expressat Grifols en declaracions a l'ACN. Alhora, la farmacèutica remarca que ha pres mesures que han anat "més enllà de les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i altres autoritats sanitàries". En aquest sentit, assegura que s'ha reduït en un 60% el nombre de treballadors que es presenten cada dia al seu lloc de treball i que "s'han extremat les mesures de prevenció i riscos laborals per evitar qualsevol situació de risc".

Edicions locals