CGT s'afegeix a les denúncies a Grifols per aplicar 'mesures preventives insuficients'

També critica que l'empresa no hagi negociat amb el sindicat majoritari les mesures a aplicar durant l'estat d'alarma

Economia

CGT s'afegeix a les denúncies a Grifols per aplicar 'mesures preventives insuficients'
CGT s'afegeix a les denúncies a Grifols per aplicar 'mesures preventives insuficients'

La Secció Sindical CGT d'Institut Grifols ha denunciat a l'empresa paretana Grifols a Inspecció de Treball "per posar en risc la salut de les persones treballadores", sumant-se així a la denúncia d'USOC anunciada aquest cap de setmana. També denuncien que "les mesures preventives que s'han aplicat  han sigut insuficients".

El succés que ha fet acréixer les crítiques del sindicat va ser la mort d'un treballador, veí de Parets, per coronavirus. El 21 de març van saber del seu contagi i aleshores CGT va sol·licitar "que s'activessin els protocols de confinament per a tots els treballadors que hi havien estat en contacte". Tanmateix, segons apunten, això "no va succeir".

De fet, el secretari general de la Secció Sindical CGT d'Institut Grifols, Juan Lozano, assegura que el protocol intern pel que fa a mesures de confinament no s'està aplicant d'igual manera en tots els casos. "En un departament hi va haver un cas simptomàtic –sense estar provat que tingués la Covid-19– i van posar en quarantena tots els treballadors que hi havien estat en contacte; i en altres departaments, com és el del treballador que va morir, els companys hem continuat treballant".

En aquest sentit, Lozano lamenta que, tot i que Grifols els ha notificat tres casos de contagis, "des del primer moment han intentat no facilitar-nos la informació de quantes persones han donat positiu per Covid-19 o quantes estan confinades per simptomatologia".

Entre les reclamacions, Lozano critica el desabastiment de mascaretes quirúrgiques i explica que "en torns de 12 hores abans fèiem servir deu mascaretes per persona i ara en fem servir dues". També admet que són coneixedors "del problema de desabastiment de mascaretes que té l'empresa amb el productor", però lamenta que aquesta situació "no només pot influir en la salut dels treballadors, sinó també en els productes".

Acabar amb l''ús compartit dels equips de protecció individual (EPI), "un mono de feina per a càmeres de -10 °C que el fem servir entre 15 i 20 persones", també és una altra de les demandes. De fet, Lozano assegura que ja fa temps que havien reclamat que els EPI havien de ser "individuals i nominals, per higiene". A més, des de CGT denuncien que "en moltes zones no es respecta la distància entre treballadors"

A tot això se suma la molèstia del sindicat perquè l'empresa no s'hagi assegut amb ells, "com a sindicat majoritari que som", diu Lozano, per negociar les mesures a prendre durant aquestes setmanes. "Grifols va signar amb alguns sindicats, no amb el comitè d'empresa, un pacte que tenia l'objectiu de reduir el nombre de persones que treballen en planta".

Sobre aquest pacte apunten, d'una banda, que "és il·legal, perquè s'estan saltant al sindicat majoritari", i d'altra banda, que a hores d'ara continua treballant almenys "un 70% de la plantilla de producció".

Grifols assegura que estan garantint la seguretat dels treballadors

Tot i les denúncies a Inspecció de Treball, des de Grifols asseguren que han pres "totes les mesures necessàries per garantir la seguretat de l'equip humà". De fet, afirmen que en la majoria dels casos, "aquestes mesures han anat més enllà de les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i d'altres autoritats sanitàries".

Entre les mesures aplicades, destaquen "la reducció del 60% de treballadors" i s'han extremat "les mesures de prevenció de riscs laborals i higièniques, molt importants per evitar qualsevol situació de risc".

Per últim, clouen explicant que l'empresa continua "sumant esforços cada dia perquè les persones que depenen dels nostres medicaments plasmàtics puguin rebre els seus tractaments" i es mostren "profundament agraïts pel compromís diari dels treballadors, que ho fan possible".

Edicions locals