Plasmia i Inkemia treballen per crear una plataforma d'antivirals per combatre les pandèmies més ràpidament

L'empresa molletana Inkemia també està produint gels desinfectants que posa a disposició dels hospitals de Mollet i Granollers

Economia

L'empresa Plasmia Biotech, el 43% de la qual és propietat de la molletana Inkemia IUCT, està treballant en la creació d'una plataforma tecnològica "per obtenir un medicament de forma ràpida per quan es produeixi una nova pandèmia", segons apunta Josep Castells, president d'Inkemia.

Castells exposa que davant un virus com podria ser la Covid-19 es poden fer dos tipus de tractaments: "Prevenció amb vacunes i elaboració de medicaments antivirals". Del primer cas, "ja s'està fent molta feina arreu del món". Però del segon, adreçat a aquelles persones ja infectades, lamenta que "no se n'està fent".

És en aquest sentit que hi actuaria la plataforma que estan elaborant, i que no es faria servir per al coronavirus, però la intenció és que estigui activa per a la pròxima pandèmia que hi hagi. Segons Castells, en les últimes dècades hi ha hagut "una pandèmia cada quatre anys".

"Plasmia disposa de tecnologia per sintetitzar productes de la mateixa tipologia contra els virus i el càncer", segons Castells, i això permetria "desenvolupar un producte antiviral pel nou virus que arribés", tenint en compte que "tots els passos ja estarien optimitzats" i que, per tant, la seva posada en marxa seria "de forma ràpida".

Fa dos anys que han començat el projecte, tot i que per qüestions econòmiques no l'han pogut tirar endavant, i ara cerquen finançament perquè de cara a la pròxima pandèmia ja pugui ser una realitat.

Producció de gels desinfectants

D'altra banda, el laboratori farmacèutic d'Inkemia a Mollet s'ha preparat per produir gels hidroalcohòlics. "Nosaltres fem assajos clínics", diu Josep Castells, "però si hi ha una urgència, podríem aportar el nostre gra de sorra". Concretament, es posa a disposició de les residències molletanes i dels hospitals de Mollet i Granollers, a qui els hi oferiria a preu de cost.

Amb les instal·lacions de què disposen podrien produir "o bé 500 ampolles de 100 ml al dia, o 100 ampolles de 500 ml, segons les necessitats". De moment, ja n'han produït per als treballadors d'Inkemia, però encara cap institució sanitària o geriàtrica li ha demanat.

Edicions locals