El Departament d'Empresa aborda sortides per al comerç amb alcaldes i regidors

En la reunió es van tractar aspectes com les mesures de protecció dels venedors i les línies d'ajut al comerç

Economia

El Departament d'Empresa aborda sortides per al comerç amb alcaldes i regidors
El Departament d'Empresa aborda sortides per al comerç amb alcaldes i regidors

Alguns alcaldes, regidors i representants d’associacions de la comarca van reunir-se dimecres telemàticament amb el secretari general d’Empresa i Competitivitat, Quim Ferrer, i la directora general de comerç, Muntsa Vilalta, per abordar estratègies que permetin ajudar el comerç local i de proximitat.

En la reunió es va tractar la necessitat que les administracions ajudin directament els comerciants, la preocupació per la falta de material de protecció per als venedors, la necessitat de redactar un protocol d’actuació consensuat i de disposar de material per poder vendre amb seguretat, com pot ser l’ús de mascaretes.

També es va abordar la possibilitat que els ajuntaments posin personal administratiu per acompanyar els comerciants en la tramitació de documentació que cal fer per optar als ajuts, així com la necessitat d’agilitar les mesures i facilitar aspectes com el canvi de negocis, la flexibilitat d’horaris i la reubicació dels comerços. A més, també es va parlar sobre què es considera actualment com a serveis essencials per aclarir quin tipus d’establiments poden o han d’obrir.

Els representants de la Generalitat van explicar que actualment el 65% dels comerços estan tancats; van reconèixer el gran esforç del sector de l’alimentació i van admetre que la màxima preocupació és la situació que es produirà en el sector un cop superat l’estat d’alarma. En aquest sentit, van admetre que la moratòria de pagaments és una solució a curt termini i que durant molt de temps seran necessàries mascaretes per fer vida al carrer, especialment al sector del comerç.

Pel que fa a mesures tècniques i econòmiques, el departament d’Empresa treballa entre d’altres en les indicacions d’obertura, tenint present que els grans carrers comercials i els espais amb gran afluència de clients seran els últims a poder obrir.

També va apuntar la necessitat de fer un pla de xoc comú per tal de modificar normatives de competència estatal, com els horaris, i de promoure una campanya de comerç de proximitat. Pel que fa a les possibles ajudes econòmiques, es va explicar que actualment ja existeix una línia de liquiditat de l’Institut Català de Finances a disposició dels comerciants.

Edicions locals