Una diada de Sant Jordi des de casa

Les llibreries i floristeries es reinventen per fer arribar llibres i roses a domicili, i ja encaren la diada que es preveu que se celebri al juliol

Cultura

Dijous 23 d'abril de 2020. Aquell dia s'havien d'omplir els carrers baixvallesans i d'arreu del país amb parades de llibres i roses. Per a entitats i escoles, és un dia diferent en què recopilar uns calerons per fer viatges de fi de curs o per organitzar activitats. Per a llibreries i floristeries, és el dia –i la setmana– de més volum de feina i recaptació de tot l'any.

Malauradament, l'actual estat d'alarma amb l'obligat confinament de la ciutadania impedirà que es pugui celebrar aquesta diada tan estimada a Catalunya. Tanmateix, els diferents sectors involucrats han acordat ajornar la diada de Sant Jordi fins al 23 de juliol. Una data que ha generat prou consens, però que, segons el Gremi de Llibreters la facturació del dia no s'aproparà a la d'un any normal. S'ha de tenir en compte, en aquest sentit, que ja s'han rebut indicacions apuntant que tampoc al juliol es podran massificar les llibreries ni es permetran grans aglomeracions en les parades al carrer. És per això que, entre altres opcions, s'estudia dilatar la festa alguns dies per facilitar la trobada dels lectors amb els escriptors.

En tot cas, ja hi ha iniciatives en marxa perquè aquests dies es puguin comprar llibres i roses. Pel que fa als llibres, la cooperativa Som* –de la qual en forma part aquest mitjà– i l'agència Mortensen van engegar fa unes setmanes la campanya Llibreries Obertes amb l'objectiu de donar suport a les llibreries per superar aquests moments de crisi i perquè, un cop acabat el període de confinament, puguin tornar a aixecar la persiana. Les llibreries rebran els diners de la compra íntegrament perquè puguin fer front a les despeses i quan puguin tornar a obrir, lliuraran les comandes als compradors. De cara a Sant Jordi, es pot fer la comanda per a la persona a qui se li vol regalar el llibre i acompanyar-lo d'un missatge que se li farà arribar. Per a qui encara no tingui decidit el regal, el web compta amb un blog amb recomanacions literàries d'autors, editors i llibreters.

A més, aquesta iniciativa ha arribat a un acord amb l'empresa de telecomunicacions Parlem per engegar una acció de difusió i publicitat de cara a Sant Jordi. Parlem aportarà un euro per cada llibre que es compri i anirà condicionat a què el lector accepti rebre informació per part de Parlem.

Al Baix Vallès hi participen Abacus i la Llibreria L'illa –totes dues de Mollet–. Des de L'Illa valoren positivament aquesta iniciativa, perquè "les llibreries necessitem liquiditat", apunta Carles Peña, copropietari de la llibreria. Des de L'Illa, a més, disposen d'un servei de lliurament a domicili a Mollet i rodalia. Pel que fa a Sant Jordi, Peña és rotund en afirmar que aquest 23 d'abril no serà la diada. "Sant Jordi és carrer i parades, no considerem que dijous sigui Sant Jordi".  Hi sortiran al carrer el 23 de juliol per intentar compensar les pèrdues d'aquestes setmanes en les quals esperaven  poder fer una bona recaptació: "Enguany Sant Jordi era dijous i, tenint una bona prèvia, les previsions eren optimistes. L'any passat va ser dimarts després de Setmana Santa i ens vam perdre la prèvia de vendes".

D'altra banda, el Gremi de Floristes de Catalunya ha impulsat la campanya #rosadesantjordiacasa amb l'objectiu d'enviar roses a domicili per la diada. L'entitat ha creat un mapa amb la distribució geogràfica de les floristeries que oferiran el servei amb l'objectiu de cobrir la major part del territori. Fins ara, hi incorpora 110 establiments, tot i que també hi ha altres floristeries que no s'hi han afegit que reparteixen roses aquests dies.

Els diferents productes que Orquídia Flors té a la venda per aquest Sant Jordi

Una de les floristeries baixvallesanes amb servei a domicili, en aquest cas de roses i peluixos, és Orquídia Flors (Mollet). Elisabet Pou, responsable de la botiga, diu que tot i disposar d'aquest servei, com a màxim aconseguiran "un 5% de la recaptació habitual de Sant Jordi". Pou tampoc no és gaire optimista amb la celebració de la diada al juliol, perquè "no es permetran aglomeracions". Tanmateix, hi seran al peu del canó.

La Llibreria L'Illa fa 24 anys

La Llibreria L'Illa va celebrar el passat 13 d'abril el seu 24è aniversari. Carles Peña, copropietari, admet que la salut del sector "és precària des de fa anys", principalment per a les llibreries més independents davant "l'amenaça digital". En aquest sentit, apunta que a la gent "els sembla una eternitat quan han d'esperar dos dies per tenir el llibre, tot i que a Amazon tampoc el tenen al moment". Peña clou assegurant que "la millor valoració d'aquests 24 anys és que encara hi som, malgrat tot".

L'Institut Gallecs organitza certàmens per aquest Sant Jordi confinat

Els departaments de Llengües de l'Institut Gallecs han convocat el primer Certamen Literari Digital de Sant Jordi. També s'ha convocat el concurs de cartells Sant Jordi des de la finestra, organitzat pel departament de Visual i Plàstica. Per últim, el departament de Ciències Experimentals de l'institut molletà també ha convocat el 7è concurs de fotografia científica, que en aquest cas girarà entorn dels conceptes reduir, reutilitzar i reciclar. Es tracta de tres certàmens adreçats als alumnes del centre.

Mollet es cola al Sant Jordi de Manhattan

El molletà Xavi Clavijo (www.cal42.cat) ha participat en el disseny del logotip del Sant Jordi NYC 2020: Dragons & Books & Roses. Les barres, que bé poden simbolitzar edificis (de Manhattan) o els llibres de Sant Jordi, han estat obra de Clavijo. El drac i la rosa han anat a càrrec de la dissenyadora Isabelle Duverger.

Edicions locals