La indústria es reactiva a mitges amb el repte de la seguretat

Aquesta setmana els sectors industrial i de la construcció han tornat a la feina després de la hivernació per setmana santa

Economia

La indústria es reactiva a mitges amb el repte de la seguretat
La indústria es reactiva a mitges amb el repte de la seguretat

Aquest dimarts ha estat el primer dia laborable a la comarca després de l’aixecament de les restriccions laborals decretades el 29 de març. Des de Pimec han constatat una afluència inferior als centres de treball respecte al període de confinament anterior al permís retribuït recuperable, i xifren en un terç les empreses industrials i de la construcció que han reprès l’activitat aquesta setmana.

Les que no ho han fet, assegura Pimec, és perquè estan afectades per un ERTO, perquè exerceixen teletreball o perquè apliquen acords de flexibilització que eviten la presència física, com les bosses d’hores o compactar el pla de formació contínua i efectuar-lo online. Per al delegat de Pimec al Vallès Oriental, Joan Carles Basi, el retorn a l’activitat s’ha produït de manera “normalitzada”, sobretot en els àmbits de logística, fabricació i producció, i assegura que les empreses s’han pogut proveir d’EPI, “però hi ha la incertesa de si podran continuar fent-ho a curt termini donada la mancança global que hi ha d’aquests equips al mercat”. Basi també afirma que s’han activat els mecanismes de protecció i seguretat que marquen els protocols de riscos laborals, i que en alguns casos s’ha detectat un augment de baixes mèdiques de treballadors que han considerat que les seves patologies són de risc per la situació actual.

Carles Rico, secretari general de l'Agrupació d'Industrials del Baix Vallès, afirma que el retorn a la feina ha estat "molt esglaonat i lent". "Hem estat aturats molts dies i tornar a posar en marxa tot el mecanisme és complicat", diu Rico, qui, afegeix que "a més, moltes empreses estan amb ERTO temporals i arrenquen amb el 50% de plantilla". Rico remarca les dificultats amb què es troben les empreses: "A moltes els han tallat les comandes, hi ha problemes amb els proveïdors i, a més, s'han adoptar mesures de seguretat com els EPI, que en alguns casos han costat obtenir", assegura.

Des de la UEI, el seu director general, Joaquim Colom, apunta que el retorn a l’activitat s’ha de produir al més aviat possible sempre que hi hagi les mesures de seguretat necessàries. “Hi ha les ganes i la necessitat de reactivar-se, però cal tenir les eines necessàries per fer-ho”, indica. Colom retreu a les administracions que no hagin proporcionat les eines suficients per garantir la seguretat de tothom i que les mesures que apliquen per minimitzar l’impacte econòmic de la crisi “són opaques, curtes i arriben tard”. També apunta que les empreses i patronals s’han organitzat per disposar dels EPI necessaris, i xifra en més del 60% el nombre d’empreses que han aixecat la persiana aquesta setmana.

Sindicats alerta
Per a CCOO, en canvi, no hi ha hagut un retorn generalitzat a l’activitat industrial, que està paralitzada per l’elevat nombre d’ERTO presentats. Així ho demostra, segons el secretari general del sindicat a la comarca, Gonzalo Plata, el baix nivell de trànsit i d’activitat als polígons industrials. En canvi, “sí que hi ha hagut un retorn important al sector de la construcció”, afirma. Pel que fa a la seguretat, CCOO aposta per reunir els comitès de seguretat i salut de les empreses per pactar els protocols que calguin per evitar la propagació del virus i per garantir la seguretat de les persones. “No totes les empreses disposen d’EPI, de manera que cal equipar el teixit productiu amb totes les mesures de seguretat necessàries”, diu Plata, qui afegeix que el sindicat portarà davant d’Inspecció de Treball “qualsevol empresa que no compleixi els protocols de seguretat”.

La UGT, per la seva banda, considera que el retorn a l’activitat ha estat “precipitat”, i que no s’hauria d’haver tornat fins al maig, com han fet la majoria de països europeus. Malgrat això, apunta que el retorn s’ha fet sense incidents i sense que consti cap problema per falta de material de protecció personal. “Ens preocupa el que pot passar en el futur pel Covid-19, ja que més endavant pot faltar material i relaxar-se les mesures de protecció”, diu Bernat Escudero. Finalment, la UGT aposta per una “concertació molt àmplia”, amb sindicats, patronals i agents econòmics, per marcar una estratègia conjunta a la comarca en matèria de seguretat i salut en el treball, que hauria d’estar liderada, apunta, per la Taula Vallès Oriental Avança.

Edicions locals