Víctor Espiga, autor del conte del coronavirus: 'Sant Jordi és un lluitador però és humà, com els sanitaris'

L'autor del conte viral sobre la Covid-19 crea un relat per reconèixer els sanitaris

Cultura

Víctor Espiga, autor del conte del coronavirus: 'Sant Jordi és un lluitador però és humà, com els sanitaris'
Víctor Espiga, autor del conte del coronavirus: 'Sant Jordi és un lluitador però és humà, com els sanitaris'

Mollet del VallèsLaura Ortiz

Anestesista de formació i metge del servei d'addiccions de l'Hospital de Mollet, Víctor Espiga, ha pogut extreure una part positiva del drama del coronavirus: la inspiració.

Aficionat a escriure –té el blog Lletres i gargots des de fa poc més de tres anys– Espiga és l'autor del Conte del Coronavirus, un relat curt pensat per al confinament dels nens, que s'ha fet viral aquestes setmanes i que s'ha traduït, entre altres, a l'italià, el rus i l'alemany, i que en la seva versió castellana ja ha superat les 400.000 visualitzacions.

Ara, per Sant Jordi, el metge molletà ha escrit un nou relat Els sanitaris són Sant Jordis, un conte, que vol ser un reconeixement a l'esforç i la feina de tot aquest col·lectiu que lluita contra el virus en primera línia. "Volia fugir de la idea dels herois. Sant Jordi és un lluitador però és humà, com els sanitaris", explica Espiga. Una dimensió humana que es tradueix en experiències positives però també en patiment, un patiment que ell i els seus companys han viscut en primera persona a l'Hospital de Mollet. "Està sent una etapa emocionalment complexa, una barreja d'emocions. Els sanitaris estem entrenats per curar, no per veure morir i aquests dies he pogut veure el patiment de molts dels meus companys, que han demostrat una gran professionalitat", diu Espiga.

Reconeixement a tot un col·lectiu

Precisament, el relat de Sant Jordi neix del suggeriment d'algú de l'Hospital que va empènyer Espiga a escriure. "Fa unes setmanes algú em va dir, hauries de fer alguna cosa perquè els sanitaris comencen a estar molt cremats i aquesta ha estat la forma de reconèixer-los", assevera.

El conte, que es pot trobar al blog de l'autor i a Youtube i que ja té també la seva versió en castellà, compta amb la participació del pianista Jesús Acebedo i amb Mariona Casanovas, qui posa veu a la reflexió que fa l'autor sobre la tasca dels sanitaris i a vocació de guarir: "Tot i que sabia que anava a fer una feina que no seria fàcil, tenia l’estranya sensació que el seu lloc era allà dins. Com si tot el que havia fet durant els darrers anys adquirís avui tot el seu sentit. Sentia com si, paradoxalment, anar cap al perill el tranquil·litzés. Com si el perill de debò fos, en aquests moments, voler estar lluny del perill", resa el conte.

Espiga, a més, ha convidat diversos il·lustradors que han fet la seva lectura d'aquest conte de Sant Jordi tan especial. Hi han col·laborat: Daniel Garcia Moragues, Joan Pérez Carol, Jordi Juncosa, Judith Lansaque, Sergi Càmara, Sílvia Morilla, Marc Torrecilla, Jaume Roig, Tresa Calbó, Lluís Cadafalch, Roser Calafell, Ada Sinache, Albert Riera i Berta Pons.

Edicions locals