Queixes per l'increment del 15% de la factura de les escombraries a Mollet

Mollet en Comú denuncia la pujada que el govern municipal atribueix a l'augment de les tarifes del Consorci de Residus

Política

Mollet en Comú ha denunciat l'increment d'un 15% en la factura de l'aigua i la recollida de residus del primer trimestre de l'any que està arribant als domicilis molletans. Per la seva part, el govern apunta que la pujada és conseqüència de l'aplicació de les noves tarifes del Consorci de Residus del Vallès Oriental.

En un comunicat, Mollet en Comú analitza la factura que aquests dies estan rebent les famílies i, segons la qual, la part més significativa de la pujada es situa a la taxa de recollida de residus municipals amb un increment del 13,39% i en els increments de les tarifes de la recollida selectiva (+81%) i de la deixalleria (+36%).

La portaveu del Grup Municipal de Mollet en Comú, Marina Escribano, recorda que al ple de l'octubre on es van aprovar les ordenances fiscals, la seva formació es va abstenir perquè "se’ns va assegurar que la pujada de preus seria del 3%". "Se’ns va explicar que en el cas de la recollida selectiva, deixalleria i també la recollida de residus municipals hi hauria l’impacte d’un ajustament de preus per part del consorci comarcal de residus però en cap cas se’ns va informar que seria d’aquestes magnituds”, assegura Escribano.

Mollet en Comú considera aquest increment "inoportú" donada la situació de crisi provocada pel coronavirus i lamenta que "ni l’anunciada mesura de reducció del cànon per part de l’ACA, ha estat efectiva". Mollet en Comú ha demanat al govern local que "aclareixi la situació i miri de corregir-la per tal que la pujada final de l’import final del rebut de l’aigua i escombraries s’ajusti, com a màxim, al 3% de pujada general que s’hi havia anunciat públicament".

Davant la denúncia pública, pel que fa a l'aprovació de les ordenances fiscals, el govern local atribueix l'increment a l'augment de les tarifes del Consorci de Residus del Vallès Oriental i recorda que Mollet en Comú es va abstenir en aquella votació. "Es va parlar durant el procés de negociació de les ordenances i finalment, el Consorci de Residus, d'on també forma part del govern Catalunya en Comú, va aprovar les tarifes", apunten fonts del govern municipal.

A més, el govern indica que el rebut que s’ha emès correspon als mesos de gener, febrer i març, és a dir a l’aigua i la recollida de residus que es va produir abans de la crisi sanitària, i recorda que l'Ajuntament va aprovar una tarifa de residus reduïda de 3,32 euros/any per a famílies vulnerables, les quals també disposen d'una bonificació de fins al 95% de la factura de l’aigua.

Pel que fa a la situació de crisi, l'executiu molletà va acordar la possibilitat de poder fraccionar els rebuts en 6 mesos sense interessos i el cànon de l’aigua –durant el període de l’Estat d’Alarma– es reduirà un 50%. "No es tallarà el subministrament d’aigua a cap persona per impagament i, en cas de sol·licitar-ho, qualsevol persona que tingui dificultats pot posar-se en contacte amb Serveis Socials per tal d’avaluar la seva situació i fer un pla personalitzat de pagament de rebuts", asseguren.

Les reaccions més dures han vingut dels partits al govern. En sengles comunicats molt similars, tant PSC com Podem han acusat Mollet en Comú de "pocs escrúpols" i de "populisme" per la denúncia en un moment de crisi en què, asseguren, "el govern de la ciutat treballa incansablement per a fer front a l’emergència sanitària i també social i econòmica que està patint la ciutat".

Edicions locals