CCOO i UGT fan una crida a recuperar el pes industrial de la comarca

Els sindicats també reclamen que es reforcin els serveis públics i es reconegui la tasca dels sectors essencials

Economia

Els sindicats es van concentrar a l'Hospital de Granollers per reconèixer la tasca dels professionals sanitaris
Els sindicats es van concentrar a l'Hospital de Granollers per reconèixer la tasca dels professionals sanitaris

Representants dels sindicats majoritaris a la comarca, CCOO i UGT, van concentrar-se dimarts davant les portes de l’Hospital de Granollers per fer un agraïment al personal sanitari que les darreres setmanes està fent un sobreesforç laboral per abordar la crisi sanitària de la Covid-19.

“La pandèmia ha mostrat la importància de la cura de la vida, la salut i el benestar, i ha mostrat que hi ha treballs imprescindibles per a la subsistència, la seguretat i la salut col·lectives, i que no són sempre els més valorats socialment ni salarialment”, afirmaven.

En aquest sentit, rebutjaven les privatitzacions i les retallades pressupostàries que han minvat els serveis sanitaris públics, sociosanitaris i residencials, i apostaven per la seva dignificació. Igualment, els sindicats asseguraven que cal reconèixer el valor dels treballadors d’altres sectors essencials, sovint molt precaris, com "la neteja, els supermercats, els tanatoris, les brigades i els cossos de seguretat".

Reivindicacions del Primer de Maig

La trobada a l’Hospital també va servir per presentar les accions i les reivindicacions sindicals per aquest Primer de Maig, que traslladarà les habituals mobilitzacions a la xarxa. Els sindicats demanen a la Generalitat una taula de diàleg social per “evitar que aquesta crisi sigui com la de 2008” i per atendre diverses realitats, com la dels autònoms, “perquè puguin rebre les mateixes prestacions que les persones assalariades”, o la de les pimes i micropimes, “que són les que tindran més dificultats per tornar a obrir els seus negocis”.

També demanen establir prestacions i rendes socials per garantir els ingressos a tots els treballadors, ajuts per a les treballadores de la llar, flexibilitzar els procediments de regularització de persones i ampliar la renda garantida de ciutadania, així com més protecció a les dones en risc de violència masclista i més atenció a les famílies monoparentals, "amb ajuts que els permetin fer-se càrrec dels fills i filles mentre els serveis educatius estiguin tancats", i per a les famílies que hagin de tenir cura de persones dependents i que abans tenien el suport de centres de dia.

CCOO i UGT també reclamen al Govern que reprengui els acords del Pacte Nacional per la Indústria, una qüestió “100% prioritària”. “Catalunya és una potència industrial i cal recuperar la capacitat que teníem fa uns anys; si ara fabriquéssim com llavors no hauríem tingut falta de materials de protecció", deien.

Finalment, en matèria de seguretat i salut, també reclamaven reforçar la prevenció a les empreses de serveis essencials i en aquelles on gradualment es reprengui l’activitat, i derogar la reforma laboral perquè “la fi de la precarització és una necessitat bàsica”.

Edicions locals