Pimec denuncia que els diners dels crèdits de l'ICO 'no arriben'

La patronal de la petita i mitjana empresa a la comarca també mostra preocupació per l'elevat nombre d'ERTO

Economia

Pimec denuncia que els diners dels crèdits de l'ICO 'no arriben'
Pimec denuncia que els diners dels crèdits de l'ICO 'no arriben'

Segons el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, dimecres hi havia 4.570 empreses i autònoms afectats per un ERTO al Vallès Oriental, que equivalen a una de cada tres empreses censades a la comarca (12.500). D’aquestes, un 92,7% ho són per causes de força major.

Pel que fa als treballadors afectats, un de cada cinc treballadors de la comarca està afectat per un ERTO: 33.543 persones de les 165.500 que estan ocupades al Vallès Oriental.

Pimec Vallès Oriental ha mostrat la seva preocupació per aquestes xifres i ha lamentat que “no hi hagi prou mesures per part de les administracions per acompanyar aquest drama”. Daniel Boil, president de la patronal de petita i mitjana empresa a la comarca, també s’ha mostrat preocupat per la reactivació. “Estem fortament compromesos amb els sectors de l’hostaleria i el turisme, que estan patint moltíssim i que no saben si podran obrir amb les mínimes garanties econòmiques donades les condicions d’ocupació que se’ls exigeix”.

Com a element positiu, Pimec celebra que el petit comerç pugui obrir abans que les grans superfícies, ja que això “els donarà un cert avantatge”.

Els diners de l'ICO “no arriben”

Pimec també ha denunciat els problemes que s’estan trobant pimes i autònoms a l’hora d’accedir a les línies de crèdit de l’ICO, així com les "males pràctiques" que exerceixen algunes entitats financeres, com la pujada desmesurada dels tipus d’interès, la venda creuada obligada d’altres productes a l’hora d’accedir al crèdit o la possibilitat de renovar altres crèdits bancaris a través dels avals destinats a fer front a la crisi del Covid-19.

Daniel Boil alerta que aquestes situacions "encareixen les condicions per a pimes i autònoms" i redueixen alhora les fonts de finançament. "Els ICO no arriben; estan signats i aprovats, però no s'ingressen els diners", lamenta Boil, qui apunta que aquesta lentitud fa que moltes empreses no puguin pagar els seus proveïdors.

Per tot plegat, Pimec demana agilitzar els tràmits dels ICO i que el suport financer en forma de crèdit suposi una veritable injecció de liquiditat per a les empreses a un cost raonable, així com posar en marxa un pla d’ajuts directes per als sectors més afectats per la crisi, com el turisme, el comerç i els autònoms en general.

Finalment, la patronal també reclama, com s'ha fet a Itàlia, una "bonificació" o desgravació fiscal per a la despesa en equips de protecció personal (EPI) a la qual es veuen obligades les empreses, ja que es tracta d'un "cost extraordinari i imprescindible per a la represa econòmica".

Edicions locals