El preu de lloguer de les naus i solars industrials de Martorelles, el més car de la comarca

El cost mitjà del metre quadrat de lloguer al polígon martorellenc és de 5,21 euros

Economia

El preu de lloguer de les naus i solars industrials de Martorelles, el més car de la comarca
El preu de lloguer de les naus i solars industrials de Martorelles, el més car de la comarca | Ajuntament de Martorelles

L’oferta immobiliària de naus i solars disponibles al Vallès Oriental s’ha reduït un 42% durant l’últim any. Així ho recull el primer informe trimestral de l’Observatori dels Polígons d’Activitat Econòmica del Vallès Oriental (OPAE), que analitza l’evolució de l’activitat industrial durant el primer trimestre de 2020.

Segons l’informe, el descens és especialment pronunciat des del passat mes d’octubre, i afecta per igual tant les ofertes de compra com de lloguer. Dels 1.600 solars i naus disponibles que hi havia a la comarca a final d’any, 378 es trobaven als polígons del Baix Vallès. En concret, la població amb més oferta era Parets del Vallès, amb 103 naus i solars disponibles, seguida de Montornès (92) i de Mollet (80).

A més, l’any passat les ofertes tenien una antiguitat mitjana de 300 dies, mentre que actualment se situa al voltant dels 450. Això indica, segons l’estudi, una major dificultat de sortida de les ofertes entre compradors i llogaters.

Pel que fa a preus, les ofertes de venda a la comarca es mantenen estables des de fa un any a l’entorn dels 585 euros per metre quadrat. Al Baix Vallès, el preu mitjà oscil·la entre els 601 i els 800 euros per metre quadrat.

Pel que fa al lloguer, la tendència indica un augment considerable en la línia del preu del lloguer de l’habitatge, i actualment se situa en els 4,15 euros el metre quadrat. En aquest cas el preu mitjà als polígons baixvallesans presenta més disparitat i se situa entre els 3,46 €/m2 de Sant Fost, on es troben les ofertes a preu més baix, i els 5,21 €/m2, de les ofertes de lloguer a Martorelles, la població, juntament amb Santa Antoni de Vilamajor, més cara del Vallès Oriental segons l'informe.

Parets, el municipi amb més empreses als PAE del Baix Vallès

El Vallès Oriental és la segona comarca de Catalunya amb més Polígons d'Activitat Empresarial i la tercera en superfície industrial. Actualment disposa de 127 polígons d'activitat econòmica que ocupen una superfície de 2.812 hectàrees. De mitjana, cada un té una superfície de 22,14 hectàrees.

Granollers encapçala el rànquing d'empreses als polígons, amb 658, seguit de les Franqueses, amb 337. Els segueixen Parets (323), Lliçà de Vall (280), Canovelles (279) i Montornès (231). La ubicació de la majoria dels polígons, així com també els que concentren major número d'empreses, coincideix amb les poblacions amb major pes demogràfic i amb els eixos viaris de més capacitat: l'AP-7, la C-17 i la C-33.

L'ocupabilitat empresarial dels PAE del Vallès Oriental és del 77,4%, per sobre de la mitjana de Catalunya (72%) i per sota de la mitjana de l'àmbit metropolità (78%).

El 55% de les principals empreses del Vallès Oriental pertanyen al sector químic, el qual va facturar durant l’any passat fins a 3.653 milions d’euros, un 21,5% de la facturació total de la comarca. El 16% pertanyen al sector de l'alimentació, i el 12% a la indústria del metall.

Entre les 25 principals empreses de la comarca pel que fa a la facturació, hi ha les diverses divisions de Grifols (1.051,8 milions de facturació) i UVE Industrial (83,4 milions), de Parets del Vallès; Jacobs Douwe Egberts (217,4 milions) i Industrias Químicas del Vallès (84,5 milions) de Mollet del Vallès; Thyssenkrup Materials Ibérica (194 milions), de Martorelles; Purac Bioquímica (99,9 milions), de Montmeló; TI Group Automotive Systems (87,3 milions).

Edicions locals