Mollet activarà un pla de rescat per a famílies i empreses amb un cost d'1,5 milions d'euros

El govern local ha presentat un paquet de mesures amb ajudes a les famílies, el comerç i ple foment de l'ocupació

Societat, Economia

Laura Ortiz

A imatge del popular Pla Marshall que va ajudar a la reconstrucció dels països europeus devastats per la Segona Guerra Mundial, moltes administracions comencen a presentar els seus paquets de mesures per ajudar famílies i empreses a superar la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19. Aquest dimarts, l'Ajuntament de Mollet ha presentat el Pla de protecció social, reactivació econòmica i impuls de l'ocupació, un document que recull una trentena d'accions d'ajuts directes i indirectes i que suposarà un impacte per a les arques municipals d'1,5 milions d'euros.

La previsió municipal és que se'n puguin beneficiar més d’11.000 famílies i més de 1.000 comerços i serveis de la ciutat. "Aquest paquet d'ajudes se suma als 200.000 euros extraordinaris que l'Ajuntament ja ha destinat a ajudes durant les primeres setmanes de la crisi", explicava l'alcalde, Josep Monràs.

Tres eixos d'actuació

El pla, que s'ha elaborat amb propostes tant del govern com de la resta de grups municipals, està estructurat en tres eixos: protecció de les persones, impuls al comerç i als serveis de la ciutat i foment de l'ocupació. El primer dels àmbits preveu un conjunt de mesures que tenen com a objectiu incrementar la liquiditat de les famílies, uns ajuts que, segons la regidora d'Economia, Mireia Dionisio, seran complementaris als que puguin rebre les famílies d'altres administracions.

En concret, es plantegen ajudes directes a les famílies, en funció dels seus ingressos, d'entre 180 euros (per a llars d'un o dos membres) i fins a 250 euros (amb més de dos membres), que s’hagin vist afectades econòmicament per la Covid-19. També s’incrementaran els supòsits de subvenció d’IBI per ampliar el nombre de persones destinatàries d’aquesta ajuda municipal i les ajudes al lloguer. En aquest cas, s’incrementen els supòsits de la subvenció municipal pel pagament del lloguer passant de 100 a 150 euros d’ajuda tenint en compte només el criteri de renda i traient el topall de l’edat, per ampliar el nombre de persones destinatàries. A més, s’establirà un nou supòsit per protegir a les persones que han estat afectades econòmicament per la Covid-19.

En l'àmbit de suport als comerços i empreses, s’inclouen ajuts directes i subvencions per fomentar la reactivació econòmica, entre els quals un ajut de 200 euros al comerç i serveis locals si la seva activitat ha estat tancada durant l’Estat d’alarma, i de 100 euros si es tracta d’una activitat no suspesa i no essencial que hagi vist reduït els seus ingressos en 50%. També s'eximirà els bars i restaurants amb terrassa de la taxa d’ocupació de taules i cadires, per la resta de l’any 2020, i de la taxa de recollida de residus comercials a tots els establiments també fins a finals d'aquest any.

Pel que fa al foment de l'ocupació, el govern local preveu augmentar les contractacions d'aturats a través de plans d'ocupació municipals i fomentar contractacions en el sector privat per mitjà d'ajudes al sector empresarial.

Oficina per fer els tràmits

Per evitar burocràcia innecessària i agilitzar al màxim els tràmits dels ajuts, l'Ajuntament ha decidit posar en marxa una oficina específica que canalitzi totes les peticions. "Hi haurà un telèfon i un espai web directe i estem mirant si també s'habilitarà algun espai físic", indicava el segon tinent d'Alcaldia.

Finançament del pla

El govern molletà ha calculat que les mesures plantejades suposaran un impacte d'1,5 milions d'euros en les arques municipals. D'una banda, aproximadament un milió correspondrà al no cobrament de taxes i tributs que l'Ajuntament tenia previst ingressar. "És una manera d'ajudar indirectament les famílies i els comerços perquè no hauran d'afrontar aquestes despeses", deia Monràs.  D'altra banda, mig milió d'euros sortirà de diverses partides del pressupost municipal, que es canalitzaran per mitjà d'una modificació de crèdit que es preveu aprovar en el ple que es farà aquest divendres.

Deute municipal

Davant el cost que suposarà el pla i la davallada d'ingressos que implicarà la crisi, l'alcalde Monràs feia un advertiment: "No ens preocupa el dèficit i ens endeutarem fins al que permeti la legalitat perquè ara el deute el tenim amb els ciutadans", apuntava l'alcalde, qui, amb tot, no preveu superar el 75% del deute de l'Ajuntament, que ara se situa en el 70%. Monràs també feia una dura crítica a la gestió que la Generalitat ha fet de la crisi envers els ajuntaments, que "hem hagut d'assumir actuacions que no eren de la nostra competència. Un dia haurem de fer un llistat de greuges", deia. Tant l'alcalde com Xavier Buzón, de Podem, destacaven la bona sintonia entre els dos socis de govern (PSC i Podem). "Hi ha hagut una gran cohesió", assegurava Monràs.

Edicions locals