El ple aprova les mesures econòmiques per engegar el pla de rescat a Mollet

El plenari ha donam llum verda a una modificació de crèdit de mig milió d'euros i als canvis en els criteris per ampliar subvencions

Política

El ple aprova les mesures econòmiques per engegar el pla de rescat a Mollet
El ple aprova les mesures econòmiques per engegar el pla de rescat a Mollet

Mollet del VallèsLaura Ortiz

L'Ajuntament de Mollet ha fet aquest matí un pas més per poder engegar properament el pla de rescat per a famílies i empreses que presentava fa uns dies. El ple municipal ha aprovat algunes mesures econòmiques que serviran per injectar diners a les accions previstes per lluitar contra la crisi de la Covid-19 a la ciutat i per ampliar l'abast d'ajuts i subvencions. 

En el primer plenari telemàtic de la història del consistori molletà s'ha passat a aprovació la modificació de crèdit de mig milió d'euros que ha plantejat el govern local de PSC i Podem per poder dotar de recursos el Pla per a la protecció social, la reactivació econòmica i l’impuls de l’ocupació, que en total preveu tenir un impacte sobre les arques municipals d'1,5 milions d'euros, entre els ajuts directes i els ingressos que es deixaran d'obtenir amb l'ampliació de bonificacions en taxes i impostos.

En concret, els 500.000 euros s'han aconseguit minorant diverses partides del pressupost municipal, la principal de les quals el fons de contingència municipal de 383.000 euros. A aquests se li sumen 41.700 euros de les aportacions dels grups municipals de PSC, Podem i Cs –que van renunciar a les subvencions de tres mesos als seus grups municipals–; 60.000 euros de l'estalvi energètic generat durant el confinament, i 15.300 euros de la partida de despeses generals, principalment d'activitats al carrer que no s'han dut a terme.

Aquests 500.000 euros es distribuiran en diverses partides d'ajut, principalment la destinada a les famílies, que es dota de 292.000 euros que se sumen als 600.000 que ja preveia el pressupost municipal en concepte d'ajuts en serveis socials. En aquest cas, els diners seran per a ajudes directes a les famílies afectades econòmicament per la Covid-19, amb un ingrés extra de fins a 250 euros per família (180 euros en el cas de famílies de menys de tres membres).

Altres partides que es reforçaran seran la destinada a l'atenció a la pobresa energètica, que s'incrementa en 18.000 euros i arribarà als 30.000; la d'ajuts a lloguer que es duplica amb 35.000 euros més i arriba als 70.000, i la d'ajudes a la dinamització comercial, que creix en 5.000 euros i passa a 15.000.

La resta, uns 150.000 euros, es destinarà a la creació d'una nova partida d'ajuts d'emergència a autònoms i PIMES, que han hagut de tancar durant l'estat d'alarma (200 euros) o que han vist reduïts els seus ingressos en un 50% (100 euros).

La regidora d'Economia, Mireia Dionisio, ha explicat que amb aquesta primera modificació –"perquè en necessitarem més", ha dit– s'han mobilitzat "els recursos possibles més immediats", ha assegurat.

La modificació de crèdit s'ha aprovat amb el vot afirmatiu de tots els grups municipals excepte Ara Mollet-ERC-MES, que s'ha abstingut. "Per responsabilitat no ens hi oposem perquè sabem que la modificació és necessària però desconeixement perquè s'han tocat unes partides i no unes altres. No s'han compartit criteris", ha lamentat la regidora d'Ara Mollet, Marta Vilaret, que també ha demanat que les properes modificacions de crèdit es puguin "treballar conjuntament", una demanda que també han fet la resta de grups a l'oposició.

Ampliar l'abast de les subvencions

El ple ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, la modificació de bases reguladores per a ajuts de subvencions de l'àmbit de drets socials, amb un doble objectiu, segons ha exposat Dionisio: perquè se'n puguin beneficiar més ciutadans i per adaptar els criteris dels atorgaments a la crisi de la Covid-19.

Així, en el cas dels ajuts al pagament del lloguer, s'elimina el criteri de l'edat i hi podrà optar qualsevol ciutadà, no només joves com fins ara. També hi podran optar famílies afectades econòmicament per la Covid-19. A més l'ajut que es pagava de 100 euros al mes s'amplia als 150.

A banda, el plenari també ha aprovat per unanimitat dues operacions de tresoreria per aportar liquiditat a l'Ajuntament. En concret, s'han renovat per tres mesos dues pòlisses de crèdit: una d'un milió d'euros amb Liberbank, i una segona de dos milions amb CaixaBank.

Edicions locals