Govern, sindicats i patronal acorden allargar els ERTO fins al 30 de juny

Un acord del consell de ministres podria allargar aquest termini amb una pròrroga més

Economia

Preacord per allargar els ERTO fins al 30 de juny
Preacord per allargar els ERTO fins al 30 de juny

El govern espanyol i els agents socials han tancat un preacord per allargar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) atribuïts al Covid-19 fins al 30 de juny. El document quedarà ratificat aquest divendres per les executives dels sindicats i la patronal.

El document estableix que no es podran acollir als ERTO les empreses que tinguin la seu a paradisos fiscals. A més, manté les exempcions de cotitzacions d'ERTO per força major al maig i juny i, en el cas de les companyies amb ERTO parcials, podran exonerar entre el 45 i el 85% de les quotes a la Seguretat Social dels que treballadors que es reincorporin a la feina.

L'executiu espanyol l'aprovarà en forma de decret que estableix que les empreses afectades per un ERTO que no puguin reiniciar la seva activitat "continuaran en situació de força major" com a màxim fins al 30 de juny, tot i que el govern podrà prorrogar un cop més aquesta situació més enllà del 30 de juny mitjançant un acord del Consell de ministres.

El document també estableix limitacions. No s'hi poden acollir les empreses que tinguin el domicili fiscal en "paradisos fiscals". A més, les empreses que s'hi acullin no podran pagar dividends durant l'exercici fiscal corresponent a l'ERTO, tret de les de menys de 50 treballadors.

El preacord estableix que les exoneracions del pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social es mantindran al maig i juny tal com eren fins ara. En cas que sigui un ERTO de força major parcial, per a empreses de menys de 50 treballadors, tindran una exempció del 85% al maig per a les quotes dels treballadors que es reincorporin i del 70% al juny. Pel que fa a les empreses amb més de 50 treballadors i ERTO parcial, l'exempció serà del 60% al maig i del 45% al juny.

Edicions locals