El Dia Internacional dels Museus, des de casa

L'estat d'alarma ha impedit que la commemoració pugui ser presencial i, per tant, s'han adaptat les propostes per gaudir-les virtualment

Cultura

Disponible a Google Art per passejar i gaudir de les obres de l'equipament
Disponible a Google Art per passejar i gaudir de les obres de l'equipament | Museu Abelló

El Museu Abelló se suma a la commemoració del Dia Internacional dels Museus (DIM), dilluns 18 de maig. Malgrat l'estat d'alarma amb el consegüent confinament, la commemoració tirarà endavant. Tanmateix, serà de manera diferent i només es podrà fer de manera virtual. L’ICOM (Consell Internacional de Museus) ha proposat per enguany una celebració de tipus no presencial, per donar visibilitat als museus i tota la feina que estan realitzant per mantenir el contacte amb els públics.

El Museu Abelló proposa diferents activitats sense sortir de casa. D’una banda, ha realitzat una sèrie de nou videocàpsules de poc més d’un minut, amb les quals es pot fer un passeig per l’exposició permanent. A més, donat que el lema del DIM és Museus per a la inclusió, també es difonen la sèrie de vídeos sobre l’equipament i les peces més destacades en llenguatge per a sords. Es pot accedir a aquest contingut a través del canal de YouTube i la web del museu.

D'altra banda, el Museu ha organitzat diferents actuacions en directe amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música i Dansa, que es difondran amb un directe al perfil d'Instagram @museuabello. Dissabte (19 h) hi haurà un concert les sales, amb el quartet d’alumnes format per Gemma Benet, Miguel Redón, Gemma Ramon i Teia Martinez; i diumenge (19 h) serà el torn per a la dansa contemporània amb les ballarines Marta Retuerto, Blanca Lasobras i Natàlia Laborda.

Per últim, diumenge al matí estarà destinat al públic familiar amb un clàssic d’aquesta jornada, la gimcana, sota el nom d'Ajuda’ns a trobar la paleta del pintor!. Per participar-hi cal inscriure's al correu electrònic educamabello@molletvalles.cat.

Els museus postcoronavirus

La situació actual, amb els museus tancats, és ben insòlita. El que ara es plantegen aquests equipaments culturals és com seran les visites i les exposicions un cop tornin a obrir les portes. "La manera de visitar museus canviarà i estem preparant-nos", afirma Pepa Ventura, gestora del museu molletà. "Estem preparant com atendre la població seguint totes les mesures sanitàries, però també com desinfectar les obres sense fer-les malbé", hi afegeix. En tot cas, es mostrà satisfeta per la ràpida resposta virtual que han pogut oferir i del seguiment que han tingut, sobretot al principi: "La resposta online dels primers dies va ser molt alta, però després tot va tornar al seu lloc".

Ventura també apunta que aquests dies han estat "generant contingut per a les escoles", ja que s'han hagut de suspendre les visites programades per a aquest curs i podria ser que també se suspenguessin les del primer trimestre del pròxim curs. De fet, diu que ja hi ha hagut escoles que li han demanat contingut per treballar-lo amb els alumnes telemàticament.

Mons Observans se suma a la commemoració

Es pot visitar virtualment algunes de les peces del museu a 'Visit Museum' | Museu de Montmeló

Dilluns, amb la commemoració del Dia Internacional dels Museus, la Generalitat publicarà un seguit de vídeos de diversos museus del territori. Un dels que hi apareixerà serà el realitzat pel Museu de Montmeló explicant una de les peces trobades al Jaciment Romà de Mons Observans. Des de l'Ajuntament montmeloní, la regidora de Cultura, Ariadna Ojeda, explica que "encara és d'hora" per saber quan tornarà l'activitat a Mons Observans i al Museu, però que en tot cas des del consistori estan proposant activitats i compartint continguts a les xarxes com els itineraris tàctils al jaciment romà, penjats a YouTube.

Edicions locals