El govern de Monràs no revisarà el polèmic increment del rebut de les escombraries

Mollet en Comú acusa el govern de Monràs d'haver amagat als veïns l'impacte real que tindria la pujada de tarifes del Consorci de Residus

Política

El govern molletà no revisarà el cost del rebut de l'aigua i les escombraries. Si més no, això és el que es desprèn de les intervencions de la regidora Mireia Dionisio i de l'alcalde, Josep Monràs, durant la sessió plenària de divendres passat després que Ara Mollet ERC MES preguntés sobre la polèmica pujada que ha suposat un increment del 15% en la factura de l'aigua i la recollida de residus del primer trimestre de l'any.

El govern de Josep Monràs continua defensant que la pujada és conseqüència de l'aplicació de les noves tarifes del Consorci de Residus del Vallès Oriental mentre que des de Mollet en Comú, que va ser qui fa unes setmanes va treure a la llum la qüestió, s'acusa el govern de no haver estat prou transparent en la informació que es va donar a la ciutadania.

De fet, en el ple d'aprovació de les ordenances de finals d'octubre, el govern anunciava que la factura fiscal augmentaria una mitjana de 3 euros mensuals. Mentre que l'executiu de Monràs sí donava el detall de l'augment de 0,50 euros de l'IBI, en aquella sessió no es va fer esment als 174,14 euros que suposaria la quota del servei de recollida de residus municipals ordinaris, una xifra que, per sí sola, ja representava un augment del 13,4%, molt lluny de la mitjana del 3% d'increment de taxes que anunciaven.

En aquest sentit, el regidor de Mollet en Comú, Francisco Sancho, en el ple de divendres passat acusava el govern de Mollet de ser poc transparents. "Sabien l'impacte que la pujada de les tarifes del Consorci de Residus tindria en la quota i ho van amagar als ciutadans", opinava Sancho. "Se’ns va explicar que en el cas de la recollida selectiva, deixalleria i també la recollida de residus municipals hi hauria l’impacte d’un ajustament de preus per part del consorci comarcal de residus però en cap cas se’ns va informar que seria d’aquestes magnituds”, asseguren des de Mollet en Comú. El regidor dels comuns considerava aquest increment "inoportú" donada la situació de crisi provocada pel coronavirus i demanava al govern del PSC i Podem que "revisin la quota i intentin ajustar-la", deia.

Els arguments de l'executiu

Per la seva part, el govern local manté que l'increment és conseqüència de l'augment de les tarifes del Consorci de Residus del Vallès Oriental i indica que la xifra ja constava en l'expedient de les ordenances que es va passar a aprovació i que "es van aprovar amb la seva abstenció", etzivava Dionisio a Sancho, a qui acusava de voler treure "rèdit electoral" amb la qüestió.

El govern recordava que el rebut que s’ha emès correspon als mesos de gener, febrer i març, és a dir a l’aigua i la recollida de residus que es va produir abans de la crisi sanitària, i recorda que l'Ajuntament va aprovar una tarifa de residus reduïda de 3,32 euros/any per a famílies vulnerables, les quals també disposen d'una bonificació de fins al 95% de la factura de l’aigua.

Pel que fa a la situació de crisi, l'executiu molletà va acordar la possibilitat de poder fraccionar els rebuts en 6 mesos sense interessos i el cànon de l’aigua –durant el període de l’Estat d’Alarma– es reduirà un 50%.

Per cloure el punt, Monràs va recordar que els comuns també "formen part de l'executiva del Consorci així que demanin allà que es redueixin les tarifes", deia.

Edicions locals