El Baix Vallès, cap a la fase 0 'avançada'

El Govern català proposa que la regió sanitària metropolitana nord es mantingui en la fase 0 però amb algunes flexibilitzacions

Societat

El Baix Vallès, cap a la fase 0 'avançada'
El Baix Vallès, cap a la fase 0 'avançada'

El procés de desescalada al Baix Vallès serà dels més lents de tot Catalunya. Si l'esperança la setmana passada era poder passar a la fase 1 de desconfinament el proper dilluns, aquest dijous el Govern de la Generalitat, atenent a dades epidemiològiques i demogràfiques, entre altres, ha fet una proposta diferent, que, en últim terme haurà de ser aprovada pel govern de l'Estat.

Salut ha proposat que la ciutat de Barcelona i les regions sanitàries  metropolitanes sud i nord, a què pertany el Baix Vallès, passin a una "fase 0 avançada", on es "flexibilitzin" algunes de les mesures que es poden fer en aquests municipis. Per exemple, el plantejament del Govern passa per poder obrir botigues sense cita prèvia, que es pugui flexibilitzar la celebració de vetlles, que puguin obrir biblioteques en servei de préstec o museus, amb aforament limitat, i també centres de culte amb un terç màxim de l'aforament.

Ni terrasses ni reunions

La proposta descarta poder obrir terrasses de bars i restaurants o fer reunions d'un màxim de 10 persones, com es preveu a la fase 1. Tampoc permetria el funcionament de gimnasos ni la mobilitat entre municipis que no sigui estrictament per motius laborals. La resta de regions sanitàries i algunes zones de l'àrea metropolitana com el Baix Montseny, el Garraf i l’Alt Penedès sí que farien un pas més en la desescalada i passarien a la fase 1.

La tendència a la baixa de la incidència del coronavirus a totes les regions sanitàries no ha estat suficient perquè les tres regions més poblades del país puguin passar a fase 1. Segons les dades de Salut, a la regió sanitària metropolitana nord s'han detectat 493 casos positius entre l'1 i el 14 de maig, una xifra que supera els 14.000 si se li sumen tots els casos sospitosos en les darreres dos setmanes. La titular de Salut indicava que en les tres regions, de manera paral·lela a la resta de Catalunya, "estem assistint a una disminució progressiva de la incidència de la pandèmia” i que ara mateix estan en “un risc moderat o baix de rebrot”. Tot i això, remarcava que cal ser “especialment prudents” per la seva elevada densitat de població (1.709 habitants / km2 ) i perquè són unes regions que alberguen les majors desigualtats socials del país.

Segons la consellera de Salut, Alba Vergés, la decisió s'ha pres tenint en compte diversos factors: la incidència del virus i el nombre de contagis de la darrera setmana, la capacitat assistencial per donar resposta a un possible rebrot i el volum de mobilitat que comportaria un risc més alt de transmissió. “Estem preparats per iniciar el desconfinament a Barcelona i el seu entorn metropolità i ens plantegem que sigui progressiu amb la voluntant d’anar avançant però amb la prudència de no haver de fer passos enrera”, afirmava aquest dijous Vergés.

Edicions locals