Què es pot fer al Baix Vallès a partir d'aquest dilluns amb la 'fase 0,5'?

La regió sanitària Metropolitana Nord passa demà a l'anomenada fase 0 avançada de desconfinament

Societat

| Víctor León

La regió sanitària de Barcelona i les dues àrees metropolitanes, i per tant els municipis del Baix Vallès, encara no poden accedir a la Fase 1 del desconfinament. La Generalitat ha proposat que les tres àrees puguin entrar en una espècie de Fase 0,5 per poder anar escalant paulatinament cap a la normalitat, però: en què es basa aquesta nova fase?

Aquest divendres, el govern espanyol ha acceptat la petició, i per això detallem tot el que es podrà fer (i què no) en aquesta fase intermitja.

Què poden fer els comerços

Les botigues i establiments podran obrir sense cita prèvia com fan ara mateix en fase 0. Això sí, sempre que siguin de menys de 400 metres quadrats, pel que grans superfícies o negocis com els concessionaris de moment es troben limitats. Tampoc es permetrà a la Fase 1, en tot cas.

Centres educatius

Les escoles seguiran sense poder fer el seu dia a dia normal, però es permetrien obrir els centres escolars per tasques administratives i per a feines de desinfecció. De moment, la reobertura dels centres, que ja han dit que els menors de sis anys no tornaran fins al setembre, sembla llunyana. Es desconeix què passarà amb els casals d'estiu.

Activitats de culte, museus i biblioteques

Totes les cerimònies religioses es podran reprendre en la fase 0,5, però amb un terç de l'aforament màxim i en el cas dels funerals i tanatoris, limitació de 15 persones a l'aire lliure i de 10 si es fan en un recinte tancat. D'altra banda, els museus podran obrir a un terç del seu aforament i les biblioteques podran oferir préstec de llibres.

Què no es pot fer de la Fase 1

Com que la proposta no és de Fase 1, sinó intermitja, hi ha activitats que no estaran permeses fruit de la següent fase: no es poden obrir hotels ni allotjaments turístics, ni es poden veure espectacles culturals en espais oberts ni tancats. Les reunions de fins a 10 persones tampoc estan permeses en la fase intermitja, ni l'obertura de terrasses.

Edicions locals