Tres estudiants del Sant Gervasi guanyen la final estatal del 'Nobel júnior de l’aigua'

El seu següent repte serà la final internacional, en la qual hauran de tornar a exposar el seu treball de recerca realitzat en un hort de Gallecs

Societat

Els tres alumnes del Sant Gervasi, Manuel Martínez, Marc Pérez i Joan Viñallonga
Els tres alumnes del Sant Gervasi, Manuel Martínez, Marc Pérez i Joan Viñallonga

Els estudiants de l'escola Sant Gervasi Manuel Martínez, Marc Pérez i Joan Viñallonga han guanyat la final estatal de l'anomenat Nobel júnior de l’aigua (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) i, d'aquesta manera, s'han classificat per a la final internacional. Tot plegat ha estat amb el treball e-Agricultura a vista d’ocell, tutoritzat pel professor Lluís Jurado Herrera, una investigació basada en drons per millorar la productivitat de l'agricultura.

Segons explica Aquae Foundation, organitzadors del certamen a l'estat, "els guanyadors van analitzar una explotació hortícola en el Parc de l'Espai d'Interès Natural de Gallecs mitjançant un dron amb sis motors i una càmera multibanda incorporada, que van muntar amb l'ajut d'una impressora 3D, i van plantejar propostes de millora a l'agricultor responsable d'aquestes terres".

Els alumnes del Sant Gervasi van defensar la seva hipòtesi davant del jurat, format per enginyers, catedràtics i investigadors: "Mitjançant un dron amb càmera multibanda es pot obtenir informació per optimitzar la producció agrícola, reduir el consum d'aigua i detectar les malalties de les plantes, la sequera o altres problemes". També van afirmar que aquest projecte pot ser extrapolable a grans explotacions agràries.

Durant la presentació del projecte | Aquae Fundación

La final va tenir lloc dimecres 13 de maig al matí per internet. "Va començar a les 10.30 h i fins a les 14 h no vam acabar", explica Manuel Martínez. En total hi van participar tres equips, un de Tarragona, un de Madrid i els molletans, i Martínez es mostra satisfet pel resultat, tot i algun inconvenient: "Vam tenir problemes tècnics amb el wifi. Però tot i això ens en vam sortir".

Després de les tres exposicions telemàtiques, el jurat els va fer arribar el veredicte a les 21 h, anunciant la victòria dels molletans. Amb el triomf, Martínez, Pérez i Viñallonga tenen ara feina al davant per encarar la final internacional. "Hem de traduir i enviar tot el treballador escrit en anglès", apunta Manuel Martínez, qui també expressa que, evidentment, s'hauran de preparar la presentació en anglès.

Igual que en aquest cas, la defensa del treball serà telemàtica, el pròxim agost. Martínez lamenta la "mala sort" del context actual que els ha privat de dos viatges per exposar el projecte: "La setmana passada hauríem d'haver anat a Madrid i a l'agost hauríem d'anar a Estocolm, però ens haurem de quedar a casa".

Edicions locals