Els centres educatius podran obrir a partir de la fase 2 amb grups reduïts i només per fer acompanyament

Educació demana a escoles i instituts que facin un pla durant el mes vinent per reorganitzar-se de cara al curs que ve

Societat

Els centres educatius del Baix Vallès podran obrir quan entrin a la fase 2. Així ho indica el Pla d'obertura dels centres educatius elaborat pel Departament d'Educació del Govern de la Generalitat fet públic aquest migdia pel conseller d'Educació, Josep Bargalló.

"Els centres no obren per fer classes tradicionals", ha volgut deixar clar Bargalló qui ha recordat que el curs acabarà "com estava previst, el 19 de juny, en la gran majoria de centres i de forma telemàtica". Amb aquestes paraules el conseller ha volgut deixar clares les condicions per tornar a obrir escoles i instituts, assegurant que aquestes només obriran per fer acompanyament i orientació als alumnes que ho necessitin.

D'aquesta manera, pel que fa a les llars d'infants, el departament no autoritza la tornada dels menors de 0 a 12 mesos, ja que segons les autoritats sanitàries són d'un risc immunològic que fa impossible que puguin tornar. Mentre que els infants d'1 a 3 anys, la decisió l'hauran de prendre els titulars de les llars. Així i tot, caldrà complir uns criteris per obrir: fer-ho només amb fins a 5 nens per espai i sense habilitar el menjador. En cas que tinguin més alumnes que ho sol·licitin, el criteri del departament és que es prioritzi els infants amb progenitors que no poden exercir teletreball.

Pel que fa a l'etapa d'infantil i primària, aquests centres no podran obrir per fer activitats lectives ni per a tots els alumnes. Només podran acollir grups d'un màxim de 13 estudiants i només per fer acompanyament de canvi d'etapa, és a dir, dels alumnes que acaben 6è i comencen 1r d'ESO. També es podran fer tutories personalitzades, sempre de forma individual i amb cita prèvia, per oferir acompanyament. En aquesta etapa el departament també permetrà que s'habiliti un espai d'acollida per a alumnes de 3 a 6 anys, amb progenitors que han de treballar fora de casa. Aquest espai estarà vigent fins que els pares no disposin d'un permís retribuït.

Mentre que per a l'etapa d'educació secundària, centres de formació professional i d'adults, els centres podran oferir acompanyament a tots aquells alumnes que canviïn d'etapa, amb un topall de 15 estudiants. Així seran permeses activitats de suport a la preparació de la selectivitat o per orientació a la selecció de la modalitat de Batxillerat o cicles formatius, en finalitzar 4t d'ESO. També podran oferir tutories personalitzades com la resta de centres.

En tots els casos, s'hauran d'aplicar les mesures de distància i seguretat requerides.

Un estiu amb els centres oberts i amb la vista posada al setembre

Tot i l'arribada de les vacances d'estiu, els centres no tancaran portes enguany. El Departament ha decidit que aquests estiguin oberts per acollir activitats municipals de lleure, amb l'objectiu d'oferir un servei a les famílies.

"El setembre començarem un curs inèdit, entrarem en emergència educativa", ha alertat el conseller d'educació en relació amb les mesures que hauran d'adoptar els centres educatius de cara al curs vinent. En aquest sentit, Bargalló ha assegurat que demanaran a les escoles i instituts que treballin en un pla per tal de poder conèixer els espais disponibles i distribuir els alumnes, els quals no podran superar la xifra de 15 per "aula".

En aquest sentit, el conseller ha avançat que segurament hauran de demanar la cessió d'altres espais perquè els alumnes "vagin cada dia al seu centre, entès més enllà del que és ara", ja que segons ha comentat la voluntat del govern és atendre a "tot l'alumnat".

Pel que fa a la contractació de nou professorat, Bargalló ha afirmat que "ara seria arriscat donat una xifra" i ha ajornat la decisió de cara al setembre, ja que els centres encara estan en la fase de preinscripcions i no saben quants alumnes tindran l'any vinent, ni tampoc coneixen els espais que tenen disponibles.

 

 

Edicions locals