Els marxants acusen l'Ajuntament de Mollet de manca de diàleg per recuperar el mercat ambulant

El president d'Asomercat, que agrupa un 70% dels paradistes molletans, assegura que no hi ha hagut cap contacte amb el govern local

Economia

Els marxants acusen l'Ajuntament de Mollet de manca de diàleg per recuperar el mercat ambulant
Els marxants acusen l'Ajuntament de Mollet de manca de diàleg per recuperar el mercat ambulant

Mollet del Vallès

Els paradistes del mercat no sedentari dels dimarts a Mollet han mostrat la seva indignació per l'actitud que, segons els marxants, està mantenint l'Ajuntament molletà envers la recuperació del mercat a la ciutat.

Des de l'associació Asomercat, que agrupa un 70% dels paradistes que munten parada a Mollet, consideren que se'ls està "humiliant" i que no hi ha "voluntat política per trobar una solució", diu Toni Puigvert, president d'Asomercat, qui acusa directament l'alcalde, Josep Monràs, de "manca de diàleg". "En totes aquestes setmanes no s'ha dignat a agafar-nos el telèfon", assegura.

Des que es va decretar l'estat d'alarma, l'Ajuntament va suspendre el mercat dels dimarts, una activitat que compta amb unes 300 parades i que des del 14 de març no s'ha pogut muntar a Mollet. De fet, l'activitat de les parades d'alimentació ha estat permesa durant la crisi sanitària i altres poblacions baixvallesanes com Martorelles i Parets l'han mantingut activa amb mesures de seguretat. "El nostre és un gènere de proximitat, amb producte fresc, de pagès i no se'ns pot suplir amb el que ofereix un supermercat", opina Puigvert. Un cop passades les setmanes més crítiques de la crisi de la Covid, altres municipis com Montornès i Granollers han anat recuperant la part alimentària dels seus mercats però Mollet és de les poques ciutats que encara no ho ha fet. "Ens han obligat a aplicar unes mesures de seguretat superiors a les que hi ha a qualsevol supermercat", diu el president d'Asomercat.

A més, amb l'entrada del Baix Vallès a la fase 1 de desconfinament, el BOE permet que es vagin reintroduint també les parades que no són d'alimentació amb dos supòsits. "Si l'Ajuntament no amplia l'espai per a les parades, poden començar un 25% d'aquestes però si es busca un espai alternatiu que permeti mantenir les distàncies de seguretat de dos metres entre parades i els 6 metres per davant podrien arribar a muntar totes", assegura Puigvert, qui, en aquest sentit, diu que des de l'associació tenen propostes d'espais alternatius però "ni tan sols els hem pogut exposar a l'Ajuntament perquè no ens han atès", diu Puigvert, qui demana que, en tot cas, no es reubiqués el mercat a la perifèria. En cas que no s'ampliés aquest espai, des d'Asomercat proposen que es poguessin fer, per exemple, torns entre els paradistes perquè "almenys puguin muntar cada 15 dies". "Moltes famílies depenen de poder muntar al mercat i això no s'està tenint en compte a Mollet", lamenta.

Asomercat també ha presentat als ajuntaments un pla de xoc perquè els puguin eximir de la taxa d'ocupació de via pública, almenys, fins a finals d'any. De moment, alguns consistoris com el de Caldes de Montbui, Sabadell i Barberà del Vallès ja han confirmat mesures d'aquest tipus per ajudar econòmicament els marxants.

El sector està realment molest i fins i tot hi ha alguns paradistes que volen fer algun tipus de mobilització per reclamar a l'Ajuntament de Mollet que doni permís per reprendre el mercat, una mobilització a la qual no se suma Asomercat. "Entenem que la gent està molt emprenyada, però no podem donar suport a una concentració perquè ara mateix no estan permeses", apunta Puigvert, qui, amb tot, conclou "demanem diàleg però fins ara no hi ha hagut ni respostes ni solucions".

Per part de l'Ajuntament, ja des de principis del mes de maig es diu que s'està estudiant un espai alternatiu al mercat perquè llocs com l'avinguda Llibertat no permetrien mantenir les distàncies de seguretat i que un cop hi hagués la proposta, es presentaria als paradistes. Ara com ara, els marxants asseguren no haver rebut la proposta.

Edicions locals