Els jutjats de Granollers i Mollet faran torns de tarda

La mesura es pren per poder garantir les distàncies de seguretat entre treballadors

Societat

El Departament de Justícia ha establert torns de matí i tarda en uns 200 jutjats de Catalunya –un terç del total de jutjats– per garantir les distàncies de seguretat de dos metres entre treballadors i evitar la propagació de la COVID-19. Entre aquests jutjats hi ha els de Granollers i Mollet.

Com a norma general, al matí treballarà entre el 70 % i el 80 % del personal; i a la tarda, entre el 20 % i el 30 %. És una mesura sanitària que ha començat a aplicar-se aquest 26 de maig, arran de l’entrada en vigor de la fase 2 de la desescalada a l’Administració de justícia.

Amb el canvi de fase, la dotació de personal als jutjats passa a ser de 4.900 funcionaris; és a dir, el 65 % de la plantilla. Des de l’inici del confinament fins ara era d’un 10 %. El Departament ha fet la selecció dels jutjats després de valorar tots els equipaments i edificis judicials. L’Ordre del Ministerio de Justicia determina que l’adopció de torns correspon a les administracions competents en el seu àmbit d’actuació; és a dir, a la Generalitat en el cas de Catalunya.

Serveis essencials

Malgrat el canvi de fase i l’augment de personal, els jutjats continuaran prestant, de moment, els serveis essencials, que són les guàrdies, les mesures i les ordres de protecció de menors i dones, el funcionament dels registres civils, els aixecaments de cadàvers o les actuacions amb detinguts. Queden fora dels serveis essencials els desnonaments, les subhastes judicials i la celebració de vistes no urgents i ajornables.

Mesures de seguretat

El Departament de Justícia ha adquirit 1,2 milions d’unitats de mascaretes d’un sol ús i 20.650 mascaretes reutilitzables; 260.000 parells de guants i 9.500 litres de gel hidroalcohòlic per abastir els jutjats de Catalunya fins a finals d’any. En el mateix sentit, el Departament està equipant els jutjats de Catalunya amb més d’un miler de mampares i pantalles protectores, amb una inversió prevista de gairebé 40.000 euros. La Generalitat també n’ha invertit uns 26.000 en tasques de desinfeccions extraordinàries als jutjats i ha retolat tots els edificis judicials amb instruccions sobre les distàncies de seguretat i les normes de prevenció.

Edicions locals