L'Ajuntament anuncia que mantindrà les escoles bressol municipals de Mollet tancades provisionalment

El consistori considera que les mesures que marca Educació no garanteixen la seguretat ni de nens ni de professionals

Societat

L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha decidit no obrir les escoles bressol municipals mentre el Departament d’Educació mantingui les condicions de reobertura que ha fet públiques.

Amb l'entrada del Baix Vallès en fase 2, es preveu que els centres educatius reobrin les seves portes amb unes mesures de seguretat i protocols que marca el Departament d'Educació, entre els quals mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres entre personal i infants o entre els mateixos nens.

Per al consistori molletà, aquestes condicions no garanteixen la seguretat sanitària dels infants, les seves famílies i dels docents, trenca el model educatiu establert i tampoc  facilita la reconciliació familiar i laboral. “No ens ofereixen garanties per protegir i salvaguardar aquesta seguretat”, considera el regidor d'Educació, Raúl Broto.

Segons Broto, les condicions indicades pel Departament d’Educació “tampoc permeten la continuïtat del nostre projecte pedagògic, basat en potenciar les capacitats d’autonomia i descoberta dels infants”. Per a Broto, després d’aquest llarg període en què els infants no han pogut anar a les escoles “el retorn en aquestes condicions no és adient si tenim en compte, per exemple, que els infants no podran reconèixer a la seva docent referent, ja que serà obligatori l’ús de mascaretes, ni podran jugar o interactuar amb els seus companys i companyes”. A més, “la reduïda ràtio d’alumnes per aula que es planteja pot provocar que els infants s’hagin de reubicar en grups, espais i/o amb un professorat (mestre/a o educador/a) diferents a l’habitual amb totes les conseqüències negatives que això pot provocar”. 

En referència a la conciliació laboral i familiar, per a l’Ajuntament de Mollet, l’horari establert de 9 h a 13 h i l'obligació d’esglaonar l’entrada dels grups amb 15 minuts de diferència, fan complicat preveure que aquesta conciliació de les famílies es pugui dur a la pràctica.

Fins i tot, encara que es decidís ampliar aquest horari fins la tarda, Raúl Broto recorda que “no veiem la possibilitat d’oferir el servei de menjador amb les condicions sanitàries i de seguretat adients”.  

Segons l’Ajuntament, algunes famílies ja li han fet arribar que amb aquestes condicions no tenen la voluntat de portar els seus fills i filles a les escoles durant aquest període provisional de reobertura.

Al llarg de tot aquest període que ha provocat la pandèmia de la Covid-19, les escoles bressol municipals han estat i estan constantment en contacte virtual amb els infants i les seves famílies amb el propòsit de mantenir els vincles afectius.

De cara al curs 2020-2021, l’Ajuntament ja està treballant en les mesures que caldrà adoptar tot i seguir a l’espera d’unes indicacions clares per part dels departaments d’Educació i Salut. 

Ràtios insostenibles per a les privades

Per la seva part, les escoles bressol privades també s'han manifestat contràries al pla de reobertura presentat pel Departament. Entre moltes altres consideracions, les llar d'infants privades lamenten que "amb una ràtio de 5 infants per educador/a no podem complir amb allò a què el Departament ens obliga. No tenim ni prou espai ni prou professionals", apunten en un manifest.

En aquest sentit, apunten que les llars d'infants privades no tenen opció d’utilitzar altres espais, a diferència d’altres escoles que poden adequar els seus equipaments municipals, ni poden contractar nou professorat "en la situació econòmica en què ens trobem dos mesos i mig després del tancament forçós". "La condició de la ràtio és totalment insostenible econòmicament, si no és que l’administració destina ajuts extraordinaris a aquesta finalitat", conclouen.

Edicions locals