16 entitats presenten una queixa al Síndic de Greuges per la pujada del rebut de l'aigua i els residus

El col·lectiu s'ha concentrat aquest migdia davant les portes de l'Ajuntament de Mollet

Societat

16 entitats presenten una queixa al Síndic de Greuges per la pujada del rebut de l'aigua i els residus
16 entitats presenten una queixa al Síndic de Greuges per la pujada del rebut de l'aigua i els residus

Unes 13 entitats locals i 3 d'àmbit català han presentat davant el Síndic de Greuges una queixa per la pujada del rebut d'aigua i de residus a Mollet. El col·lectiu que s'ha concentrat aquest migdia davant les portes de l'Ajuntament, anuncia que iniciaran un període d'informació i mobilització fins que la situació que consideren de "gravetat", no sigui revertida.

Segons les entitats signants, "els efectes d'aquesta pujada, molt per sobre de l'IPC, i la més cara del Vallès Oriental, s'agreugen", perquè el rebut ha estat transmès a les famílies en "plena pandèmia, causant greus perjudicis per a les famílies i el petit comerç de la ciutat".

Les 16 entitats denuncien que el servei de residus i aigua és "molt deficient" i sol·liciten al Síndic de Greuges el retorn de l'import corresponent a la pujada d'un 13,4% del rebut en un any. També li demanen que insti a l'Ajuntament a fer una auditoria de la gestió del subministrament d'aigua i residus. Segons Ana Mejías, de PAH Mollet, el problema rau en el fet que "un servei que hauria de ser públic està privatitzat, i això sí que és responsabilitat directa d'aquest Ajuntament". Per Mejías, si el servei fos públic, "podria estar molt més fiscalitzat i saber-se més bé en què s'apliquen aquestes pujades, perquè ara mateix és una gestió opaca", ha afirmat.

A banda d'aquesta qüestió, reclamen ajudes per les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica: "Donada la crisi sanitària, moltes famílies estan un estat de vulnerabilitat econòmica molt més crítica que abans i demanem que no se'ls cobri aquest rebut", ha explicat Laura Villar, representant de Mollet pel Futur i Mollet Feminista.

També proposen que els rebuts de l'aigua i de residus siguin gestionats de forma separada i que no sigui SOREA qui en faci la gestió. "No és just que tallin el servei d'aigua per no pagar els residus, és un servei bàsic que no pot anar vinculat al servei de residus del poble, ha d'estar segregat", ha exposat Albert Rodríguez, representant de Mollet Pedala i Mollet pel Futur.

Per últim, reclamen que l'Ajuntament de Mollet redueixi la producció de residus totals i augmenti la recollida selectiva fins als mínims fixats per la Unió Europea. "La recollida selectiva no passa del 38% quan hauríem d'estar en el 50%, tenim un munt de rebuig que té uns costos econòmics molt alts", ha etzibat Villar. 

Les entitats implicades

Un total de 13 entitats molletanes i 3 d'àmbit català s'han sumat a aquesta queixa davant el Síndic de Greuges. En concret, es tracta d'Ecologies en Acció, Plataforma per a la Defensa de la Sanitat del Baix Vallès, Mollet Pedala, Mollet pel Futur, Taula de l'Aigua de Mollet, Tabaran, Aliança contra la Pobresa Energètica de Catalunya, Aigua és Vida, Mollet Volem Acollir, ANC Mollet, PAH Mollet, Federació d'Associacions Veïnals de Mollet, Associació Veïnal de Santa Rosa, Associació Veïnal de la Zona Centre, Associació Veïnal de la Zona Nord i Mollet Feminista.

A bada d'aquesta queixa, la PAH Mollet i una veïna han iniciat dues recollides de signatures entre la ciutadania davant aquest increment del rebut. Més d'un miler de veïns i veïnes han signat els documents.

Edicions locals