La Tenda Verda abaixa la persiana

Les obres de Can Fàbregas vell obliguen a tancar l'establiment referent en la venda de petards

Societat

Joan Joher, propietari de la botiga.
Joan Joher, propietari de la botiga. | S.Carrillo

Laura Ortiz

A principis de juny de cada any en apropar-se Sant Joan, reobria la Tenda Verda, un referent a la ciutat pel que fa a la venda de petards. Enguany, però, la botiga ja no aixecarà la persiana. La promoció urbanística a Can Fàbregas ha condemnat aquest comerç amb més de 60 anys d'història al tancament, segons explica Joan Joher, propietari de la botiga, i veí d'un dels habitatges afectats per la construcció de pisos a l'espai, que obligarà quatre famílies a deixar casa seva.

"No voldríem deixar casa nostra però l'urbanisme mana i ara haurem de marxar a un pis que res té a veure amb el que tenim aquí", diu Joher, qui lamenta no haver trobat prou suport de l'Ajuntament. "Se n'han rentat les mans", considera.

Dels comestibles als petards

La Tenda Verda, on va néixer el mateix Joher, és un negoci familiar que va néixer dels seus pares, en Joan i la Pepeta, que hi van obrir una botiga de comestibles fa més de 60 anys. Els petards van arribar quan van començar-hi a vendre piules i cebetes a granel per Sant Joan, Sant Pere i Sant Jaume. A principis dels 80 el negoci de venda d'alimentació va tancar i es va mantenir la botiga oberta només per les èpoques de venda de pirotècnia.

La botiga podria haver obert aquest any, ja que la previsió és que s'enderroqui el 2021, però l'entrada en vigor d'una nova normativa de seguretat en els establiments de venda de pirotècnia obliga a fer una inversió a la botiga que, segons Joher, no els surt rendible. "Si poguéssim continuar el negoci més anys recuperaríem la inversió, però per dos anys no val la pena", diu Joher, qui assegura que els seus fills "haurien seguit el negoci familiar perquè ho portem a la sang".

Edicions locals