La festa major virtual que proposa l'Ajuntament no convenç Morats

La gresca estival s'ha anul·lat, però les colles de Morats i Torrats volen organitzar una programació que sigui "diferent i inoblidable"

Cultura

La festa major virtual que proposa l'Ajuntament no convenç Morats
La festa major virtual que proposa l'Ajuntament no convenç Morats

Enguany no hi haurà festa major a Mollet. Així ho va anunciar l'Ajuntament dijous de la setmana passada. Tanmateix, les entitats es resisteixen a deixar perdre l'anhelada gresca estiuenca i les colles de Morats i Torrats ja han anunciat que treballaran per fer una programació de festa alternativa, que, amb tot, sembla que comptaria amb un exigu suport municipal que no aniria més enllà de fer difusió dels actes que fessin les entitats mitjançant les xarxes socials i els canals de comunicació de l'Ajuntament.

En aquest sentit s'ha manifestat la Colla dels Torrats a xarxes socials: "Des de la colla pensarem propostes alternatives per poder gaudir d'una festa major diferent i inoblidable". El seu cap de colla, Albert Carreras, admet que era "inevitable" la suspensió de la festa major "tal com la coneixem. No es pot garantir la seguretat en activitats de més de 1.000 persones".

És per això que ja estan treballant en altres vies. Les més factibles són les activitats virtuals. "Ja n'hem fet –com el Confinatasques– i si hi ha ganes es poden seguir fent", diu Carreras, qui assegura que en situacions difícils com la del confinament "t'adones de la gran originalitat que té la gent i que surten moltes propostes". Des de la colla volen "que la gent que es quedi a Mollet a l'agost sigui partícip de la festa major".

Pel que fa a la possibilitat de fer una festa major virtual, l'Ajuntament ja va dir en el seu comunicat que "d’acord amb les entitats i associacions, s’està treballant en propostes alternatives en línia i telemàtiques". A més, el consistori també ha comunicat a les colles que "donarà suport a fer una festa major diferent amb activitats virtuals", segons apunta Carreras. Un suport, però, que a priori es limitaria a la difusió dels actes a les xarxes i mitjans municipals.

Tots dins de casa a l'agost?

Qui no veu tan clar muntar una programació amb activitats per realitzar exclusivament davant d'una pantalla és Jose López, cap de la colla morada, que aposta per combinar l'opció tecnològica amb la cultura presencial: "No veiem factible que la gent estigui a l'agost, amb la calor que fa, tancada a casa".

És per això que, tenint en compte el context, diu: "Sí que podem fer alguns actes virtuals –de fet, la colla ja ha realitzat el Confinavisió i prepara altres activitats en línia fora de la festa major–, però volem organitzar activitats presencials de petit format per mantenir l'essència de la festa major en petits grups". El cap morat també reitera que "la cultura no pot ser la gran perjudicada" de les decisions que es prenguin i, per tant, aposta per fórmules en què tant les entitats de cultura popular com els artistes hi puguin tenir un paper rellevant. La Colla Morada es va reunir dissabte en assemblea i allà ja van començar a sorgir moltes propostes, a expenses de conèixer totes les mesures que s'hauran de complir i si l'Ajuntament hi donaria el vistiplau a sortir als carrers.

Des de Torrats, però, interpreten que no es podran dur a terme activitats presencials, ni de petit format amb aforament limitat, ja que l'Ajuntament els ha comunicat "literalment que no aprovarà cap acte amb pública concurrència", segons explica Albert Carreras.

Es manté el 12-9

El repte de les colles tampoc tirarà endavant i, per tant, com a mínim fins al 2021 es mantindrà l'actual 12 a 9 a favor de Torrats. Segons Carreras, "la competició forma part de la festa i, si hi ha alguna competició, no serà com la coneixem". Jose López també considera que "no té sentit fer una competició tancada o virtualment", ja que el repte de les colles sempre ha estat orientat a la participació de tota la ciutadania i, per tant, l'objectiu any rere any és "que el pugui viure tothom", situació impensable aquest estiu.

Sant Joan, Halloween o la Fira de la Cervesa Artesana, també anul·lades

A més de la festa major, les colles tampoc podran realitzar la majoria de la resta d'activitats que tenien previst fer. Per part de Morats, estaran afectades la cursa de talons, les activitats amb les associacions de veïns, Halloween, la Gastromorada i la celebració del desè aniversari de l'Escamot Chipirón. Pel que fa a Torrats, la que més afecta i més greu els saps haver de cancel·lar és la Fira de la Cervesa Artesana, ja que "cada any va creixent i l'últim any van passar-hi més d'un miler de persones", explica Albert Carreras. Tampoc podran fer el passatge del terror i tenen dubtes si serà possible preparar els Pastorrats, per Sant Esteve. Tot plegat fa que el 2020 sigui un any "difícil" per a les colles, segons el morat José López, qui reitera la importància que les entitats estiguin "unides" per tirar endavant. També avança que les organitzadores de l'arribada de la flama del Canigó estan preparant una activitat virtual per celebrar la revetlla de Sant Joan el pròxim 23 de juny.

Edicions locals