L'oposició critica la gestió econòmica del govern, que culpa la Generalitat i l'Estat de la situació

Gran part de l'oposició responsabilitza també el govern local del romanent negatiu

Política

Mollet del Vallès

La lectura que han fet els grups municipals del govern i l'oposició sobre la situació de les arques municipals després de la presentació del tancament de l'any ha estat diametralment diferent.

Mentre el govern defensava la seva gestió econòmica i carregava contra altres administracions pel deute, la major part de l'oposició l'ha qüestionada durament i denunciaven que el romanent negatiu és el resultat de decisions econòmiques preses en els últims anys.

Amb els números a la mà, Ciutadans acusava l'Ajuntament d'haver gastat l'any passat dos milions més del previst i exigia que es fessin esforços per cobrar el deute pendent. "El crèdit que es demana compromet els pressupostos dels tres propers anys perquè s'ha de tornar abans que acabi el mandat. Cal reduir despesa supèrflua", deia el portaveu de Cs Iván Garrido.

Joan Daví, de Junts per Mollet, considerava que en els tancaments d'anys anteriors s'havien emprat criteris comptables "poc prudents" perquè els resultats fossin positius. "S'ha estirat més el braç que la màniga. L'Ajuntament ha de tenir més recursos per afrontar els seus deutes", deia Daví, que considerava "recomenable" fer un pla de sanejament.

El portaveu d'Ara Mollet ERC MES, Oriol López, feia un pas més i demanava una auditoria externa dels comptes municipals per conèixer l'estat real dels números.  "Aquesta situació ve de lluny. No s'haurien d'haver maquillat els comptes durant els últims vuit anys", indicava López, qui opinava que la culpa "no és només dels altres sinó també d'algunes de les decisions que ha pres aquest Ajuntament".

En el mateix sentit intervenia la portaveu de Mollet en Comú, Marina Escribano, qui deia que "en els darrers anys s'ha estat ocultant el romanent negatiu. No és només per factors externs sinó també interns", considerava.

Tot i les crítiques, Cs i Junts votaven a favor de la petició del crèdit per compensar el romanent negatiu i Ara Mollet i Mollet en Comú s'hi abstenien per "responsabilitat". "No és moment de posar impediments a la liquiditat que necessita l'Ajuntament", deia Escribano.   

Per la seva part, PSC i Podem defensaven la gestió municipal. El portaveu de la formació lila, Xavier Buzón, destacava que dels indicadors econòmics del tancament "tot són números positius excepte el romanent" i avançava que amb el crèdit "es podrà millorar el pagament a proveïdors".

La portaveu socialista, Mireia Dionisio, reconeixia els problemes de liquiditat però criticava altres administracions pel deute impagat i recordava el manteniment de serveis públics durant la crisi. "S'estan fent esforços per poder cobrar aquest deute", assegurava.

Amb tot, tots els grups coincidien en la necessitat d'un millor finançament del món local.

Edicions locals