Sanitat alerta del risc de rebrot a la regió metropolitana nord

El 98% de nous casos no tenen relació amb altres casos detectats i això dificulta el seguiment de les cadenes de transmissió

Societat

L'informe del Ministeri de Sanitat de divendres passat que donava el vistiplau perquè la regió sanitària metropolitana nord –a la qual pertany el Vallès Oriental– passés a fase 2, alerta de la possibilitat de rebrot a aquesta regió sanitària.

L'informe fa una anàlisi de la situació conjunta de les regions metropolitanes i la ciutat de Barcelona –que des de la setmana passada conformen una única unitat–, una anàlisi que considera "favorable" pel que a les capacitats de laboratori per fer proves PCR i a la pressió assistencial, amb un índex baix d'ocupació de llits d'hospitalització.

Amb tot, el Ministeri de Sanitat recomana parar atenció a la regió metropolitana nord ja que, tot i que la incidència de la Covid-19 és més baixa que a altres zones de Barcelona, "és notable l'alt percentatge de casos no associats a altres casos coneguts, fet pel qual podria existir un risc de rebrot si no s'empren a fons les capacitats de diagnòstic precoç de casos i control de contactes", apunta l'informe.

En un comunicat, el Departament de Salut de la Generalitat constatava aquesta setmana que es manté l'evolució a la baixa dels factors de risc epidemiològic, bàsicament la incidència de nous casos i la taxa reproductiva efectiva. De fet, la regió metropolitana nord és la que presenta un índex de rebrot més baix de tot Catalunya, amb un 3,1, només per darrere de les Terres de l'Ebre, un risc baix ja que està per sota de 30. Amb tot, segons l'informe de Sanitat, en els set dies anteriors a divendres passat, el percentatge de casos que no eren contactes de casos coneguts era del 98%, una dada que dificulta la traçabilitat de contactes i el control de les cadenes de transmissió del virus.  

Segons els indicadors proporcionats dilluns per Salut de la Generalitat, l'índex de reproducció del virus és d'1,5 a Tarragona; de l'1 a Girona i Lleida; de 0,9 a la ciutat de Barcelona, Alt Pirineu i Aran i Catalunya Central; de 0,8 a la regió metropolitana nord; de 0,7 a la sud, i de 0,6 a l'Ebre.

Pel que fa a la incidència acumulada per 100.000 habitants en els últims 7 dies, és de 36,4 casos a Lleida; de 15,8 a Catalunya Central; d'11,1 a Girona; 10,4 a Alt Pirineu i Aran; 9,3 a la regió metropolitana sud; 8,6 a la ciutat de Barcelona; 4 a la regió metropolitana nord; 3,8 a Tarragona, i 0,6 a les Terres de l'Ebre.

Edicions locals