Diables critica la manca de diàleg del consistori en la suspensió de la festa major de Mollet

L'entitat recorda que el BOE permet fer activitats al carrer des de la fase 2 i no entén que l'Ajuntament en suspengui totes les del 2020

Cultura

El Ball de Diables de Mollet lamenta que l'Ajuntament decidís suspendre la festa major d'estiu sense parlar-ho prèviament amb les entitats, o com a mínim sense haver-se posat en contacte amb ells.

"Les coses s'han fet malament. Hem rebut una trucada per dir-nos que la festa major estava suspesa, així com totes les activitats fins a finals d'any. Però entenc que s'hauria d'haver treballat de la mà de les entitats i que haurien d'haver preguntat què en pensem", diu Xavi Corbera, president dels Diables, qui hi afegeix: "Estaria bé que l'Ajuntament comptés amb les entitats i que com a mínim ens haguessin preguntat, però això no s'ha produït".

En tot cas, Corbera reitera que l'entitat treballarà per proposar activitats "que s'adaptin a les circumstàncies" per a la programació alternativa de la gresca molletana. Això no impedeix que des de la colla discrepin de la suspensió de les activitats al carrer fins a finals d'any i ho fan apuntant que "el BOE dona certes facilitats per fer-hi activitats i hi ha vies per fer-les".

De fet, segons el Butlletí Oficial de l'Estat, a la fase 2 es permeten les activitats a l'aire lliure amb un terç de l'aforament i fins a un màxim de 400 espectadors, i l'aforament a la fase 3 haurà de ser del 50% i fins a 800 persones. Per tant, Corbera diu: "Entenc que des de l'Ajuntament siguin previsors, però potser no tant. A la festa major en principi ja estarem en això que anomenen nova normalitat".

Per últim, el president lamenta que la decisió presa per l'Ajuntament els farà anul·lar tres de les cinc activitats previstes enguany (Sant Joan, festa major i Fira d'Artesans). "Això ens està ofegant, i entenc que la situació no és fàcil per als regidors, però ells prenen les decisions i nosaltres les hem d'acatar", clou Corbera, qui assegura que, si finalment la festa virtual tira endavant, ells també hi participaran amb algunes propostes.

Geganters i castellers

D'altra banda, per part de la Colla Gegantera de la ciutat, el president, Juan Carlos Linares, també explica que no es van reunir amb l'Ajuntament per valorar les possibilitats que hi havia obertes de cara a la festa major: "Em va trucar la regidora i la suspensió ens va venir determinada amb la consigna de no fer cap acte de cara al públic".

En aquest sentit, explica que estan treballant en activitats alternatives i destaca que el fet de requerir més d'un portador per gegant en cada cercavila també els impediria treure'ls al carrer. De totes maneres explica que estan "tocats sentimentalment", però són "conscients de la complexa situació".

Una de les seves propostes que ja han pogut avançar és que els seus cinc gegants –i potser també els capgrossos– llueixin durant la festa major a l'entrada de l'edifici, on actualment hi són en Vicenç i la Marinette.

Pel que fa a la Colla Castellera, el president, Ciscu Carvajal, entenent que els castells seran de les darreres activitats a tornar, diu: "Almenys ens hauria fet il·lusió ser-hi al parc de Can Mulà amb la barra de la festa". Pel que fa a la programació alternativa, Carvajal explica que no n'han plantejat cap presencial perquè la regidora els va comunicar que no es podrien fer activitats al carrer, i és per això que treballaran per fer vídeos amb els quals la ciutadania "pugui veure qui som i què fem".

Partits a l'oposició critiquen la manca d'alternatives del consistori

Sobre la decisió de suspendre la festa major, diversos partits han criticat la manca d'alternatives. Mollet en Comú presentarà una moció al ple que proposa reunir la comissió de festes per valorar i proposar alternatives als diferents esdeveniments suspesos, de tipus cultural i artístic de la ciutat. Per la seva part, la CUP considera "excessiva la supressió radical de tot el programa festiu, atès que la festa major té lloc a finals d’agost" i insta l'Ajuntament a què "ho reconsideri i impulsi una programació d’estiu amb  actes alternatius i aforaments limitats prioritzant els espais oberts". D'altra banda, Ara Mollet, qui també ha criticat la decisió, ofereix aquest divendres (18 h) una xerrada que tractarà la festa major i en què participaran els caps de colla de Morats i Torrats. Parlaran de les festes dels darrers 25 anys, però també sobre els possibles futurs models de festes majors.

Edicions locals