Què es podrà fer a partir de demà en fase 3?

Ja s'ha confirmat que demà entrem en fase 3. Però quins canvis implica? Aquí us els expliquem

Societat

| Mascarillas Solidarias

Sanitat ha confirmat que a partir d'aquesta mitjanit, el Vallès Oriental entrarà a la fase 3 tot i que sembla que serà per pocs dies. Què es podrà fer en aquesta fase del desconfinament?Quines mesures es permeten que encara no estaven permeses? Quines limitacions es relaxen? Aquí teniu un breu resum.

Per on em puc moure?

Si a la fase 2 la mobilitat s’ha permès dins la Regió Sanitària de Barcelona, el govern central deixava la porta oberta a les autonomies a decidir els moviments entre regions a la fase 3. Catalunya permet moure’s amb llibertat en totes les regions que estiguin a la fase 3. Així que es pot anar a qualsevol punt del Principat, des de la Costa Brava fins el Delta de l’Ebre o la Vall d’Aran, si finalment Barcelona entra a fase 3.

Reunions de fins a 20 persones

En fase 1 les reunions eren de 10 persones com a màxim i en la segona fase de 15. Ara s’amplia de nou el màxim de persones que es poden reunir, ja sigui a domicilis, als carrers o a establiments. La xifra a recordar és 20.

Restauració

La fase 1 va anar associada a les terrasses. I la fase 2 a l’obertura d’interiors. La fase 3 podria anar associada a les barres, ja que es permet el consum sempre que hi hagi distància de dos metres entre clients. Durant la fase 3 també es relaxen les restriccions. No es pot superar el 50 per cent de l’aforament a l’interior, i les terrasses poden arribar fins el 75 per cent de les taules habituals amb una ocupació màxima de 20 persones per taula. Discoteques i bars de copes poden obrir, però està prohibit ballar.

Centres comercials

Oberts fins al 50 per cent de l’aforament, tant en els passadissos i capacitat total com dins de les botigues. En centres comercials ja es poden usar zones comunes i zones recreatives.

Cop de porta a les franges

Es van fer cèlebres durant tot el mes de maig i, formalment, encara existien en la fase 2 (una altra cosa era el compliment). Però si en fase 2 encara hi havia franja reservada per als majors de 70 anys entre les 10 i les 12 del migdia, les franges desapareixen ara del tot. Recordem que n’hi havia hagut per practicar esport i passejar i també per sortir amb menors de 14 anys al carrer.

Casaments

Els casaments ja podran tenir fins a 150 assistents a l’aire lliure i 75 en espais tancats. No es pot superar el 75 per cent de l’aforament de les instal·lacions.

Vetlles

Les vetlles poden tenir un màxim de 50 persones a l’aire lliure i de 25 en espais tancats. Els enterraments o cerimònies de comiat fins a 50 persones estan permesos.

Llocs de culte

Esglésies i oratoris així com la resta de confessions podran tenir una assistència del 75 per cent de l’aforament.

Teletreball

El teletreball segueix tenint caràcter preferent sempre i quan sigui possible. S’obre la porta a establir protocols de reincorporacó presencial, amb horaris escalonats i potenciant mesures de conciliació. Cal distància de dos metres entre llocs de treball i cal evitar els ascensors.

Cines, teatre i auditoris

Més relaxament de mesures en un sector fortament colpejat i que no ha reobert encara a causa de les moltes limitacions. Als cines ara es permet fins al 50 per cent de l’aforament, amb butaca preassignada. Les sales teatrals o de concerts encara estan limitades al terç de la capacitat. A l’aire lliure es permeten espectacles de fins a 800 espectadors, sempre i quan es pugui respectar la distància física de seguretat.

Biblioteques

El decret del govern espanyol permet un aforament del 50 per cent, i obrir la porta a activitats culturals i d’estudi. Fins ara només s’ha fet préstec amb cita prèvia. Però és l’Ajuntament i la Diputacó qui desenvolupen a la pràctica el calendari de normalització de les biblioteques o els museus.

Hotels

A la fase 2 es van reobrir zones comunes amb limitació d’un terç de l’aforament. Ara s’augmenta fins al 50 per cent. Les activitats d’animació amb 20 persones com a màxim i preferentment a l’aire lliure.

Transport públic

El transport públic urbà i interurbà pot arribar al 100 per cent de la seva freqüència habitual. Cal recordar que la mascareta és obligatòria en tots els casos i modes de transport col·lectiu.

Edicions locals