Cs demana que no s'intervinguin els estalvis dels ajuntaments

La formació taronja presenta una moció sobre aquesta qüestió al ple de dilluns

Política

Ciutadans Mollet ha presentat al ple del proper dilluns dues mocions: una sobre el superàvit que els ajuntaments poden fer servir per a despesa Covid i una altra sobre conciliació laboral.

Després que el Govern de l'Estat hagi autoritzat les entitats locals a mobilitzar el 20% del superàvit acumulat per poder adoptar mesures davant la crisi derivada de la Covid19, la formació taronja reclama que Madrid no intervingui aquests estalvis dels ajuntaments. "Temem que el govern de Sánchez i Iglesias intentin fer-se amb aquests diners i no deixar als ajuntaments disposar d'ells", apunta el portaveu de Cs a Mollet, Iván Garrido.

El líder de Cs a Mollet de l'Vallès ha explicat que "es tracta d'uns diners que pertanyen als ajuntaments i que ara, necessitem disposar d'ell per poder ajudar a la recuperació social i econòmica dels municipis". Garrido ha recordat que els ajuntaments són les institucions més properes a la ciutadania i els que més estan actuant amb els seus propis recursos humans, materials i econòmics per ajudar a rescatar la població".

En la moció s'exigeix al govern d'Espanya que "augmenti el percentatge que poden gastar els ajuntaments procedents del superàvit acumulat" per fer front a la crisi generada pel Covid19 i poder prendre mesures enfocades a l'"ajuda de l'economia local tant de les famílies com de les empreses". A més, es reclama el compromís per escrit de govern de PSOE i Podem de "no sostraure el superàvit acumulat pels ajuntaments".

El grup municipal també ha presentat una altra moció en què demana un pla amb mesures concretes per fer efectiva la conciliació laboral i reduir la bretxa salarial en la situació derivada de la crisi de la Covid-19. La regidora de Cs, Eva Guillén, ha apuntat que, des de l'expansió de la pandèmia, molts treballadors i treballadores “han de bregar amb una rutina laboral incompatible amb la conciliació familiar”, degut, entre altres conseqüències, al tancament de llars d’infants i centres escolars.

Eva Guillén ha alertat que, amb l'avanç en les fases de la desescalada, aquesta problemàtica “es veurà accentuada” a causa de les limitacions respecte al nombre d'alumnes que podran acudir presencialment a les escoles i llars d’infants. En aquest sentit, la regidora considera que aquesta situació perjudicarà més les mares, “ja que continuen sent les que majoritàriament es fan càrrec de la cura dels fills, sent la corresponsabilitat encara una utopia en aquest país”. Per a exemplificar-ho, l’edil ha detallat que només el 4% dels pares demanen reducció de jornada per paternitat, mentre que el 95% de les persones sense feina per cuidar a algú dependent són dones.

Eva Guillén ha apuntat que aquestes circumstàncies poden empènyer moltes mares a renunciar a la seva carrera professional, “la qual cosa pot ocasionar un fre en els avanços per a reduir la bretxa salarial”. Per això, Cs proposa al Govern de Mollet del Vallès que demani a la Generalitat un pla urgent i específic amb mesures concretes i reals de conciliació. D'igual manera, insten a l'Ajuntament a promoure i incentivar la modalitat del teletreball i a facilitar, en coordinació amb el Govern, un telèfon d'assessorament per a assegurar-se “que ningú hagi de renunciar a la seva feina per la manca de polítiques públiques de conciliació”.

Edicions locals