Aprovada la pròrroga dels ERTO i la prestació d'autònoms fins al 30 de setembre

Patronal i sindicats valoren positivament l'acord però apunten que és 'insuficient' i que caldria una durada més llarga

Economia

Aprovada la pròrroga dels ERTO i la prestació d'autònoms fins al 30 de setembre
Aprovada la pròrroga dels ERTO i la prestació d'autònoms fins al 30 de setembre

El consell de ministres ha aprovat aquest divendres la pròrroga fins al 30 de setembre dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) i de la prestació per cessament d'activitat d'autònoms. Les dues mesures vencien el 30 de juny, i s'allargaran tres mesos més després de l’acord assolit aquesta setmana entre el govern espanyol i els agents socials.

Pel que fa als ERTO, l’acord inclou diferents exoneracions per a les empreses segons la seva mida i el grau de reactivació de l'activitat. Les empreses que s'hi acullin no podran fer hores extres ni contractar o subcontractar plantilla per fer la mateixa feina que els treballadors afectats. A més, el text també facilita la transició d'ERTO de força major als de causes organitzatives i productives.

Pel que fa a la prestació per cessament d'activitat d’autònoms, se substitueix per una nova ajuda amb condicions més flexibles. Els treballadors per compte propi hi podran accedir encara que es mantingui l'activitat amb la condició que la facturació hagi caigut -entre juliol i setembre- un 75% en relació amb el mateix període de l'any passat. Els ingressos dels beneficiaris hauran d'estar per sota de l'1,75 del salari mínim interprofessional (uns 1.662 euros). A més, els preceptors tindran exempcions en les quotes de la Seguretat Social durant tres mesos més.

Patronal i sindicats, satisfets

La patronal de la petita i mitjana empresa, Pimec, valora positivament l’allargament dels ERTO, ja que “el teixit empresarial requeria amb urgència certeses i seguretat en relació amb aquests expedients”. La patronal creu que la pròrroga fins al setembre dóna tranquil·litat a determinats sectors que no podran reactivar la seva activitat durant l’estiu, però alhora la considera “insuficient” i que caldria allargar la mesura fins a final d’any.

“Cal temps perquè les empreses puguin anar reincorporant tots els treballadors que tenien abans de la crisi, especialment les de sectors no essencials, que tindran una recuperació més lenta”, diu Joan Carles Basi, delegat de Pimec al Vallès Oriental. Basi apunta que aquestes empreses facturen ara entre un 30 i un 40% del que seria habitual, i “per això necessiten un període de transició més llarg”.

D’altra banda, la patronal lamenta que es conservi l’obligació de mantenir l’ocupació durant sis mesos després de la finalització d’un ERTO, ja que “en aquest context global de crisi econòmica moltes empreses no estan en disposició de mantenir la totalitat de les seves plantilles”. “Obligar al manteniment d’una manera artificial pot portar en alguns casos al tancament definitiu de l’activitat”, alerta.

Per als sindicats, l’acord és important perquè dóna cobertura a les empreses que estan en una situació complicada arran de l’impacte del coronavirus, però també als treballadors, que no veuen restat de l’atur el temps que han estat en ERTO i que corrien el risc que els seus expedients temporals es convertissin directament en acomiadaments. “És un matalàs que facilita a les empreses arribar al punt de reactivació”, diu Vicenç Albiol, secretari general de la UGT a la comarca, qui també aposta per allargar els ERTO més enllà del setembre.

Més ERTO que mai

Segons dades del Departament de Treball de la Generalitat, aquest dijous el Vallès Oriental tenia registrats 4.774 ERTO, dels quals el 90,9% (4.341) són per causa de força major. El total de treballadors afectats eren 36.245, un terç dels assalariats de la comarca. En tots dos casos són les xifres més altes des de l’inici de la crisi del coronavirus.

Edicions locals