Un inversor americà vol comprar la finca de Can Puig de Martorelles per fer-hi un hotel de luxe

L'Ajuntament diu que no s'oposarà al projecte si es conserva la masia, mentre es constitueix un col·lectiu en contra

Societat

Un inversor americà vol comprar la finca de Can Puig per fer-hi un hotel de luxe
Un inversor americà vol comprar la finca de Can Puig per fer-hi un hotel de luxe

La masia de Can Puig a Martorelles, podria reconvertir-se en un hotel de luxe. La propietat està acabant de tancar el tracte amb un inversor americà, el qual està previst que adquireixi la finca aquest mes d'agost. L'acord s'havia de firmar el mes d'abril, però la Covid hauria endarrerit la signatura del contracte. La intenció del comprador és construir en aquest espai un hotel de luxe, però de moment no es coneixen més detalls de com serà el projecte.

Des de l'Ajuntament de Martorelles, l'alcalde Marc Candela, afirma tenir constància de la compra, i assegura que el consistori no s'oposarà al projecte si aquest  "manté la masia i els metres actualment construïts". Segons Candela, si la proposta s'adrecés a construir en aquest espai habitatges "l'Ajuntament s'hi oposarà".

Segons l'alcalde martorellesenc  aquest no era l'únic comprador que s'havia interessat per la masia de Can Puig, fins a tres inversors diferents haurien preguntat al consistori sobre la situació urbanística de la finca. El projecte, però, també té detractors. Un col·lectiu local s'està organitzant com a entitat –sota el nom Associació en Defensa del Patrimoni– amb la intenció d'aturar el projecte, "per tal de protegir el patrimoni del municipi", diuen. El col·lectiu considera que amb la venda es "destruirà el patrimoni cultural i arquitectònic amb segles d'història, privant a la població del seu ús" i que l'Ajuntament hauria d'haver "comprat la finca", la qual assenyalen: "Tenia un cost molt menor que el de la Vinya que fa mesos que està aturada".  Actualment, la finca, segons fonts del consistori, està ubicada en sòl rústic.

Una construcció del segle XV

La masia de planta basilical amb carener perpendicular a la façana podria datar del segle XV segons uns  fulletons que resten conservats anomenats Martorells que, editats sense cap mena de referència bibliogràfica, transcriuen textos antics, en els quals surt una declaració feta per un tal Narcís Puig el 1447. La casa, que té planta baixa, pis i golfes, ha estat molt modificada i forma part d'un conjunt tancat per un pati on hi ha d'altres construccions com la casa dels masovers i les pallisses.

Tot i els seus anys d'història, segons fonts del Departament de Cultura, la masia no està inscrita com a Bé Cultural d’Interès Local al Catàleg del Patrimoni Cultural Català de la Generalitat.

Edicions locals