El planejament de l'últim barri per construir a Mollet tira endavant sense consens

La planificació s'aprova amb els vots a favor de PSC, Podem i Cs, l'abstenció de Junts i el vot en contra d'Ara Mollet i Mollet en Comú

Societat

Laura Ortiz

El futur de l'última gran pastilla urbanitzable de Mollet, el Calderí, ha quedat dat i beneït i sense consens. El ple d'aquest dilluns ha aprovat la modificació del PGOU davant la confrontació de dues concepcions: la del govern (PSC+Podem) amb el suport de Cs, que opta per accelerar la construcció del nou barri, i la dels dos grans partits de l'oposició (Ara Mollet ERC MES i Mollet en Comú), que reclamaven la inclusió de la tramitació del sector en el nou POUM i un debat més profund sobre el disseny del nou barri.

Per al govern local, la tramitació del pla del Calderí, que s'arrossega fa gairebé vint anys, és una "oportunitat" per a la ciutat. "És una proposta molt interessant perquè suposa molt espai lliure, cessió de sòl per a equipaments públics i mig miler de pisos de protecció oficial", deia l'alcalde, Josep Monràs.

L'executiu molletà és contrari a incloure la tramitació en el debat del nou POUM, tal com demanaven tant Ara Mollet com Mollet en Comú, i considera que cal accelerar el desenvolupament del Calderí. "És encertat fer les tramitacions per separat perquè el Calderí pot caminar de manera autònoma ja abans que s'aprovi el nou POUM", opinava la regidora de Planificació, Gestió i Disciplina Urbanística, Mireia Dionisio, qui afegia: "Es tracta de no aturar la ciutat, no volem frenar el desenvolupament de Mollet amb l'excusa de nous debats", concloïa la també portaveu socialista.

Tant Cs, que considera que la planificació fa una "bona distribució i previsió d'equipaments" a l'espai, com Podem, que creu que el Calderí "pot corregir mancances que té la ciutat", donen suport a la tramitació del projecte.

Veus contràries

Per contra, Ara Mollet i Mollet en Comú reiteraven la petició d'incloure el planejament en la tramitació del nou POUM de la ciutat. "L'única peça urbanitzable que li queda a la ciutat no s'inclou en el procés de debat del nou planejament de la ciutat, és una incongruència", deia Marta Vilaret, d'Ara Mollet, una visió amb què coincidia també la portaveu dels comuns, Marina Escribano.

A més, tots dos grups municipals van criticar alguns dels punts del disseny del nou barri. Vilaret destacava com a positiva la gran superfície de zones verdes però lamentava que això suposarà una concentració molt més alta de l'edificabilitat que "es traduirà en uns habitatges molt petits, amb una mitjana de 64 metres quadrats construïts en el cas dels de protecció i 84 en els de mercat lliure". La regidora d'Ara Mollet també considerava que la línia d'habitatges prevista està "molt lluny dels pisos ja existents i farà que hi hagi poca continuïtat de la trama urbana", deia. A més, la situació de la zona per a l'espai de comerç a l'entrada de la ciutat "consolida el model de grans espais comercials i no interaccionarà amb el comerç local", considerava. "L'aprovació en aquest ple tanca les portes a discutir res més sobre el Calderí i la conseqüència serà hipotecar un espai per a les generacions futures", apuntava Vilaret.

Per la seva part, Escribano qüestionava la necessitat de construir 1.329 habitatges "no s'han acreditat necessitats demogràfiques per fer un creixement tan gran", opinava. A més, els comuns també mostraven la seva preocupació pels problemes de mobilitat i trànsit que es poden generar a l'espai i per la inundabilitat de la zona, ja que, tot i que es preveuen mesures com el creixement de cotes a la zona residencial "la part sud, on es preveuen equipaments, seguirà sent inundable". La portaveu de Mollet en Comú defensava el vot contrari de la seva formació, que considera "no suposa aturar res sinó desenvolupar el nou barri de forma sostenible i responsable".

El regidor de Junts per Mollet, per la seva part, opinava que també s'hauria d'incloure la planificació en el nou POUM però dubtava si això podria suposar "reclamacions dels propietaris que potser ja tenen uns drets adquirits", explicava Joan Daví, qui afegia que el seu grup hagués deixat l'espai "com a reserva per a més endavant". Amb tot, davant l'aprovació feia una sèrie de peticions com "l'existència de pisos de lloguer social perquè hi puguin accedir els molletans que tenen una capacitat d'inversió baixa i preus de venda realment assequibles per a la gent de Mollet", deia.

En resposta a algunes d'aquestes qüestions, Dionisio assegurava que la planificació "compta amb els informes sectorials favorables tant de l'Agència Catalana de l'Aigua com de Protecció Civil, entre altres" i criticava el fet que Ara Mollet i Mollet en Comú no hagin presentat al·legacions al pla en el període d'exposició pública.

Finalment, l'últim tràmit municipal del planejament del nou Calderí es va superar amb els vots a favor del govern (PSC+Podem) i Cs, l'abstenció de Junts per Mollet i el vot en contra d'Ara Mollet ERC MES i Mollet en Comú. El proper pas previ a l'inici del desenvolupament serà l'aprovació definitiva per part de la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat.

 

Edicions locals