La incidència de la Covid al Baix Vallès es troba per sota de la mitjana de la Metropolitana Nord, tot i l'increment de casos

Salut treballa en plans de contingència i demana la col·laboració dels ajuntaments per mantenir els positius aïllats

Societat

La incidència de la Covid al Baix Vallès es troba per sota de la mitjana de Catalunya i de la regió sanitària Metropolitana Nord. Amb tot, Salut avança que està preparant plans de contingència amb els centres sanitaris i les residències, per tal de donar resposta a les situacions que puguin sorgir. Actualment, la comarca es troba en el nivell 2 de control epidemiològic, un punt per sota de la Metropolitana Nord que està en el nivell 3.

"Amb aquesta primera onada hem vist que hem de conviure amb el virus i hem d'estar preparats per tot allò que calgui. A diferència del que vam fer fa un temps, per fer allò que calgui no hem de deixar de fer la resta. La idea és que puguem seguir vivint amb la Covid", ha explicat el director executiu del sector sanitari del Vallès Oriental, Joan Parellada, en el Consell d'Alcaldies d'aquest dimecres. Segons Parellada: "La idea és que igual que no es confini d'entrada, que no s'hagin de fer grans limitacions en el servei sanitari".

Amb tot, Parellada afirma que la taxa global del Baix Vallès és de 26,9 casos positius per cada 100.000 habitants, gairebé 13 punts més baixa que al conjunt del Vallès Oriental, la qual ha pujat de "forma significativa" aquesta última setmana i se situa en els 39,2. Mentre que per contra ha baixat la taxa de reproducció a la comarca que està al voltant de l'1,7: "Encara estem creixent però s'està desaccelerant. Això és gràcies al fet que s'estan fent moltes PCR", ha explicat Parellada. Al conjunt del Vallès Oriental en aquesta última setmana s'han realitzat 400 proves PCR diàries. Mentre que la mitja diària a la regió sanitària és de 2000.

Segons Salut, els contagis es produeixen principalment entre la gent jove i la població vulnerable. Sent els brots de caràcter familiar, però també socials i laborals, encara que tots ells estarien controlats.

Col·laboració dels ajuntaments

Així i tot, i per tal d'evitar un contagi comunitari, durant la trobada d'aquest dimecres el delegat del Govern de la demarcació de Barcelona, Juli Fernández, ha demanat la "col·laboració dels alcaldes" en el seguiment de les persones que donen positiu o les que són contactes estrets i han de complir l'aïllament: "el coneixement dels alcaldes i alcaldesses sobre els seus entorns és molt valuós. Aquesta és la part que hem de treballar més intensament. Tenir-ho ben lligat ens permet controlar millor el virus", ha dit.

En aquest sentit, des del CatSalut ja s'està treballant des de l'àmbit regional amb habitacions d'hotel socials, com l'hotel social de Barcelona, al qual s'haurien enviat uns sis pacients de la comarca que tenien problemes per complir l'aïllament.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Francesc Colomé, ha apel·lat a la responsabilitat ciutadana: "Haurem de conviure molt de temps amb el virus i amb els nous hàbits", recordant que a banda del rentat de mans, la mascareta i la distància social, cal evitar les aglomeracions i els grups grans de socialització. Colomé ha mostrat el seu suport al Govern de cara a establir una estratègia comuna i fer reunions diàries si incrementen els casos.

Durant la reunió s’ha compartit amb els alcaldes i alcaldesses el Pla de la Covid  que ahir es va presentar i que determina 6 nivells en funció de 10 indicadors epidemiològics i assistencials que es combinen amb les realitats sociològiques i demogràfiques dels territoris, per, en funció del nivell en què es trobi cada territori, prendre les mesures oportunes.

Edicions locals