El Rave Negre, de Gallecs, fa un micromecenatge per oferir esponges vegetals i ecològiques

Les esponges de carbassa o luffa són ideals tant per a la higiene personal com per la cura i manteniment de la llar

Economia

El Rave Negre, de Gallecs, fa un micromecenatge per oferir esponges vegetals i ecològiques
El Rave Negre, de Gallecs, fa un micromecenatge per oferir esponges vegetals i ecològiques | Rave Negre

La cooperativa d’horta ecològica El Rave Negre, de Gallecs, ha fet un micromecenatge a Goteo per poder oferir una nova línia de productes basats amb l’esponja de fregall de l'espècie Luffa sp.

Els objectius del Rave Negre són diversos. D'una banda, "diversificar les fonts d'ingressos amb un producte que, contràriament a totes les verdures que produïm principalment, no es fa malbé en la post collita i pot estar mesos emmagatzemat". I d'altra banda, "la idea és fer més sostenible i més viable econòmicament el nostre projecte de producció i divulgació agroecològiques".

Ja fa dos anys que cultiven la luffa, un tipus de cucurbitàcia que quan s’asseca es pot utilitzar com a esponja o fregall. Amb els recursos que aconsegueixin amb la campanya de microfinançament podran cobrir les despeses de la seva recerca en el disseny experimental i millorar la infraestructura de neteja i assecatge, claus per ampliar la seva comercialització.

Amb aquest producte, que no es fa malbé i per tant ofereix una font d’ingressos més estable que les verdures, el Rave Negre estarà posant a l’abast de la ciutadania un utensili completament biodegradable amb el qual tothom podrà contribuir a reduir la proliferació de microplàstics al medi.

| Rave Negre

Les esponges de carbassa o luffa són ideals tant per a la higiene personal com per la cura i manteniment de la llar (vaixella, cuines, banys i tota mena de superfícies). "És un producte totalment biodegradable d’origen vegetal i que nosaltres produïm de forma totalment ecològica. Per tant ni en el procés de producció ni en l’ús genera un impacte en el medi ambient", asseguren des de la cooperativa.

Es pot participar en la campanya amb aportacions que van des dels 12 euros fins als 900, amb recompenses molt variades segons la quantitat econòmica: des d'una esponja de fregall, una esponja de bany, un kit de llavors tradicionals o un lot amb melmelada de Gallecs i una esponja de fregall, fins a una pràctica de cocreació en sostenibilitat amb organitzacions o un lot amb 20 esponges de cuina i 20 de bany.

El Rave Negre ha engegat la campanya a través del projecte Dunia, de microfinançament agroecològic, que permet a la població urbana de Barcelona donar suport a productors locals de tot Catalunya i facilitar així la implicació de la ciutadania en una alimentació més sostenible. Es tracta d’una iniciativa de la cooperativa Tarpuna, amb el suport de Barcelona Activa, que aposta per enfortir les relacions entre ciutat i camp per a transformar el sistema alimentari i lluitar contra el canvi climàtic.

Edicions locals