Xupitos insta els joves a participar en les colles per transformar la ciutat

Format per una quinzena de joves d'uns vint anys, són un dels clans més joves de Torrats

Cultura

Xupitos insta els joves a participar en les colles per transformar la ciutat | Torrats / Arxiu
Xupitos insta els joves a participar en les colles per transformar la ciutat | Torrats / Arxiu

Sergio Carrillo

El clan Xupitos de Torrats és un dels formats per gent més jove de les colles –els infantils a banda–, i va crear-se ara fa dos anys, com explica una de les seves fundadores, Maria Vico: "Al principi érem només tres joves d'uns 18 anys que ens vèiem a la colla, però que tampoc parlàvem gaire. Un dia ens vam trobar amb dues persones més de la nostra edat i vam dir: 'Va, fem un clan!'. I ens vam acabar animant".

Què podien proposar? Què mancava a Torrats? "Faltava gent de la nostra edat a la colla i activitats per a nosaltres". Assegura Vico. Així que l'objectiu en aquests dos anys ha estat precisament això, organitzar activitats que atreguin el públic més jove. Ja ho han fet en diverses edicions amb la batalla de galls, que "va començar en àmbit molletà, es va animar la cosa, i enguany, que no s'ha pogut fer, anava a ser ja una activitat d'abast de Catalunya". També havien previst, com a novetat per a aquesta festa major, un Kahoot –joc de preguntes– de la ciutat de Mollet.

De fet, aquest 2020 havia de ser l'any d'"arrencada" pel que fa a les activitats de Xupitos a la festa major. Amb el context de la pandèmia i les mesures sanitàries a seguir per programar actes culturals, el rol del clan durant la festa d'estiu de Mollet serà el de dinamitzadors de les activitats al pati de l'escola del Bosc, encarregant-se també "del punt de venda, de la distribució de la ruta de Torrats d'enguany, de pujar a la caravana amb música, i de muntar un tipus de bar amb taules i una zona infantil amb jocs i monitors, per fer de l'escola un lloc al qual vingui de gust anar".

Per últim, més enllà de les activitats, Maria Vico insta els joves de la ciutat a participar de les colles per transformar allò que no els agrada de Mollet. "Els joves tenim un esperit molt crític, ho trobem tot malament i sempre diem: 'Mira, no tenim això a Mollet, o no tenim allò altre'. Doncs mira, entra-hi i canvia-ho tu", clou.

Edicions locals